OPOZORILO

Alarm v Sloveniji: Bodite pripravljeni

Agencija za okolje je v nedeljo popoldne izdala oranžni alarm. Hud mraz in veter lahko povzročita nemalo težav.
Fotografija: Oblecite se toplo in večplastno. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Oblecite se toplo in večplastno. FOTO: Getty Images/Istockphoto

LJUBLJANA – Vremenoslovci napovedujejo mraz, kot ga to zimo še ni bilo. Tako so zapisali na enem izmed družbenih omrežij, v nedeljo popoldne pa za vso državo izdali oranžno opozorilo. Oranžno opozorilo je tretje na štiristopenjski lestvici in poziva: Bodite pripravljeni.

FOTO: Arso
FOTO: Arso


Najhuje v sredo, oblecite se večplastno

Oranžni alarm je prižgan za vse dni od nedelje do vključno četrtka: hud mraz in veter sta lahko sila neugodna. Agencija za okolje na svoji spletni strani za vreme svetuje: »Priporočamo toplo obutev ter topla in suha oblačila v več plasteh, posebej zaščitite glavo in roke. Uporabljajte bolj mastne kreme za obraz in izpostavljene dele telesa. Domačim živalim zagotovite zavetje pred mrazom, tekočo vodo in nezmrznjeno hrano.« Dodajajo še, da zelo nizke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije, o čemer smo že pisali.
FOTO: Arso
FOTO: Arso

V večjem delu države bodo temperature v ponedeljek in torek zjutraj med –10 do –15, v sredo se lahko še spustijo. Mrazu svoje doda še veter – ta bo močno pihal do torka, ko lahko na Primorskem doseže do 120 km/uro, po drugih delih države napovedujejo sunke do 70 km/uro.

Podobno mrzlo januarja 2017
FOTO: Arso
FOTO: Arso

Kot so še zapisali, bo velik del Evrope ob koncu februarja od severovzhoda preplavil zelo mrzel celinski zrak. Pri nas se bo mraz polegel do petka, podobno mrzlo je bilo pri nas januarja 2017, ob koncu februarja pa nazadnje leta 2005.
FOTO: Arso
FOTO: Arso

Preberite še:
Prihaja mraz, ki se zgodi le nekajkrat na stoletje
Mraz bo neusmiljen, občutek pa sibirski
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije