ZAČASNO

Agrokorju odvzeli delnice Mercatorja

Odločitev AVK se nanaša na plačilo globe v primeru Costella.
Fotografija: Poslovna stavba Agrokorja v Zagrebu. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Poslovna stavba Agrokorja v Zagrebu. FOTO: Jože Suhadolnik

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je Agrokorju začasno odvzela delnice Mercatorja, je potrdil izredni pooblaščenec Agrokorja Fabris Peruško. Začasen ukrep temelji na kazni v višini 53,9 milijona, ki jo je AVK zaradi prevelike koncentracije izrekel septembra letos, na katero pa je Agrokor vložil pritožbo. Kazen se nanaša na primer, ko je Agrokor AG iz Švice leta 2016 kupil podjetje Costella.

Hrvaški mediji poročajo, da je slovenska agencija Agrokorju nezakonito odvzela delnice Mercatorja. AVK je sklep o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic sprejel 16. decembra, so sporočili iz skupine Fortenova. Gre za odločitev, ki pomeni razlastitev zasebne lastnine Agrokorja brez odločitve sodišča, ki bi to omogočala, in brez veljavne pravne podlage, so dodali.

Nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić je Costello prevzel pred tremi leti. Gre za podjetje z vsega milijonom evrov prihodkov, vendar je AVK zaradi neprijavljene koncentracije septembra letos Agrokor kaznoval s 53,9 milijona evrov globe. Zdaj je šel še korak dlje in mu odvzel 70 odstotkov delnic Mercatorja, vrednih 140 milijonov evrov, da bi z njimi zavaroval plačilo globe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije