Predstavitvena informacija

Znate popraviti teh 5 stvari?

Objavljeno 07. september 2018 12.40 | Posodobljeno 12. september 2018 09.45 | Piše: Promo Delo

Imate nenehno težave z okvarami v stanovanju ali okolici hiše in morate za vsako malenkost klicati izkušene mojstre?

Znate popraviti teh 5 stvari?
FOTO: Getty Images/istockphoto
Bivanje v udobnem domu ne prinaša le užitkov, temveč tudi veliko odgovornost. Za nemoteno bivanje namreč ni dovolj le dobro počutje, pomembno je tudi, da v domu vse deluje, kot je treba. Zato moramo včasih zavihati rokave, vzeti orodje v roke in se lotiti dela. Koristno se je znati sam lotiti določenih, vsaj osnovnih popravil, ne le zato, da prihranite denar, ki bi ga sicer porabili za plačilo vodovodarja, električarja ipd.; tudi zato, ker se moramo znati znajti tudi sami.
Obiščite razdelek MOS Teh sejma MOS v Celju med 11. in 16. septembrom, kjer vas poleg orodja za domače in profesionalne mojstre čaka svet strojev, robotov, mehanizacije in vzdrževanja vozil z bogatim spremljevalnim programom.
Tu je pet izzivov, ki bi jim moral biti vsak kos.

Zamašen odtok
Kadar se v umivalniku ali banji voda nabira, namesto da bi odtekala, je težava v zamašenem odtoku. Rešite jo lahko na dva načina: z gumo za odmaševanje in dezinfekcijskim sredstvom ali s kombinacijo sode bikarbone in kisa. Če to težave ne odpravi, boste morali poprijeti za ključ ali vodovodarske klešče, razstaviti cevi pod umivalnikom in iz njih pobrati nesnago, ki maši odtok.
 
Zamenjava vtičnice

Izklopite varovalko in preverite, ali v njej ni več električne napetosti. Odvijte vijak v sredini vtičnice in odstranite njen zgornji del. Nato odvijte še vijake na levi in desni strani. Vtičnico odstranite iz doze ter odvijte vijake, ki držijo vodnike v vtičnici. Novo vtičnico priklopite na vodnike ter preverite, ali so pritrjeni, tako da jih povlečete. Vtičnico namestite na dozo in vijake močno privijte. Po namestitvi zaščitnih pokrovčkov vklopite varovalko in preverite, ali nova vtičnica deluje.
 
Menjava ključavnice

Preprosto navodilo za menjavo klasične, cilindrične ključavnice je podal uporabnik enega izmed spletnih forumov: »Odprite vrata. S strani, na kateri je zapah, poiščite vijak (glava premera okoli 5 mm) in ga odvijte. Ko je odvit, imejte ključ v ključavnici ter potegnite cilinder ven (morda boste morali ključ malce obračati, preden bo šlo). Vstavite nov cilinder; poravnajte, tako da boste lahko privili vijak, in to storite. Uporabite tistega, ki ga dobite z novo ključavnico.«
 
Menjava WC-kotlička
Če iz WC-kotlička nenadzorovano izteka voda, je čas, da pogledate vanj in ugotovite, zakaj je tako. Včasih zadostuje že menjava tesnila, če je kotliček dotrajan, pa ga je smiselno v celoti zamenjati. Za to potrebujete kako uro časa, klešče in izvijač. Postopka nista zapletena, lotijo se ju lahko tudi ženske.
 
Čiščenje filtra pralnega stroja
Če pralni stroj pušča, najprej preverite, kako je s filtrom. Preden ga odvijete, podenj za vsak primer postavite plitko posodo ali krpo. Očistite ga in umijte ter dobro pritrdite nazaj na svoje mesto.

Ne zamudite nagradne igre na sejmu MOS v Celju!

Izpolnite listek za sodelovanje, ki ga prejmete ob vstopnici, ter se na razstavnem prostoru podjetja Ekogreen št. 03 v dvorani K potegujte za komplet profesionalnega orodja, ki vsebuje: nosilno torbo, 2 bateriji 18 V, 5,0 Ah; hitri polnilnik ter 2 orodji iz letaka po vašem izboru. Podrobnosti o nagradni igri in orodjih najdete na njihovi spletni strani.

Na sejmu MOS, ki bo med 11. in 16. septembrom v Celju, se bo predstavilo več kot 1400 razstavljavcev iz 30 držav. Letošnji sejem poteka v partnerstvu z Republiko Srbijo. Več na www.ce-sejem.si.

Preberite še:
Kako si uspešno urediti dom
5 navad, ki so ključ do uspeha
Kako dopustovati kot sodobni nomad
5 trikov za bolj udoben dom

Povezane vsebine
Deli s prijatelji