MOSTOVI, HELIKOPTERJI, MEHANIZACIJA

Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč: to so države, ki so se odzvale

Pomoč nam je ponudilo deset držav, tudi Izrael in ZDA.
Fotografija: Zaselek Struge in reka Savinja. FOTO: Špela Kuralt, Delo
Odpri galerijo
Zaselek Struge in reka Savinja. FOTO: Špela Kuralt, Delo

Republika Slovenija je 6. avgusta po uničujočih poplavah zaprosila za mednarodno pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, prek Centra za usklajevanje nujnega odziva (Emergency Response Coordination Center – ERCC) in zveze Nato, prek Evro-atlantskega centra za koordinacijo ob nesrečah (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center – EADRCC) v težki mehanizaciji, helikopterjih in montažnih mostovih.

Pomoč nam je ponudilo deset držav, preko Nata (EADRCC) se je odzvala Španija. Na bilateralni ravni so pomoč ponudile Madžarska, Ukrajina in Slovaška ter kot pomoč vojska – vojski BiH, Hrvaška, Madžarska, Severna Makedonija, Srbija in Črna gora ter Izrael. Pomoč so ponudile tudi ZDA.

Sloveniji je pomoč v težki gradbeni mehanizaciji s pripadajočo opremo ponudilo osem držav s skupno 30 bagri.

Kdo je v Sloveniji in koga ni več

Nemčija je delo v Sloveniji zaključila v petek, 18. avgusta, preostalih šest mednarodnih enot je 20. avgusta nadaljevalo odstranjevanje naplavin na deloviščih v Zgornji Savinjski dolini in na Gorenjskem (območje Škofje Loke). S francosko enoto je bilo dogovorjeno, da bo pomoč podaljšala predvidoma do 5. septembra 2023, slovaška ekipa pa bo pomagala predvidoma do 7. septembra.

20. avgusta se je francoska enota premestila iz zahodne štajerske regije v koroško regijo (iz Rečice na Prevalje), kjer je z današnjim dnem začela delo na novi lokaciji.

Z italijansko enoto še potekajo dogovori glede morebitne premestitve in podaljšanja napotitve. Za nadaljnje usklajevanje dela mednarodnih enot na Koroškem (Francija in Italija) je bila vzpostavljena dodatna baza operacij v Prevaljah (hotel Delalut).

Dva nemška mostova že stojita, s štirimi se še dogovarjajo

Pomoč v obliki mostov (skupaj 11 mostov) je ponudilo pet držav. Nemška enota je postavila dva. S štirimi državami še potekajo usklajevanja o prihodu mostov. Iz Poljske in Italije naj bi mostovi prišli v Slovenijo v tem tednu, iz Hrvaške in Češke naj bi prispeli konec avgusta ali v začetku septembra.

Pomoč v helikopterjih je končana.

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije