OBNOVA PO POPLAVAH

Slovenija pokazala veliko srce: toliko ljudi je pomagalo ob dnevu solidarnosti

Med 11.000 in 12.000 ljudi, ki so se prijavili preko aplikacije Poplave 2023.
Fotografija: Struge, dan solidarnosti, prostovoljci FOTO: Špela Kuralt
Odpri galerijo
Struge, dan solidarnosti, prostovoljci FOTO: Špela Kuralt

Po podatkih poveljnika regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka je bilo danes na terenu med 11.000 in 12.000 ljudi, ki so se prijavili preko aplikacije Poplave 2023. Izdanih je bilo 90 delovnih nalogov za skupine, ki so štele od 30 do več kot 100 oseb, je naštela direktorica Ukoma Petra Bezjak Cirman.

image_alt
Danes je dan solidarnosti: dela prost dan, a velja nekaj izjem

Poleg tega je danes pri čiščenju in sanacijah prizadetih območij sodelovalo še približno 2000 ljudi, ki imajo na teh območjih objekte, ali so njihovi sorodniki in prijatelji. Tudi te namreč prosijo, da se prijavijo v aplikacijo, da ne bi imeli težav na vstopnih točkah v prizadete regije, je pojasnila direktorica Urada vlade za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman.

»Zagotovo bo pomoč na teh območjih potrebna dlje časa, morda tudi leta, tako da si vsi želimo, da bomo pri zagotavljanju pomoči uspešni,« je dodala.

image_alt
Prostovoljca Romana in Marko: Ljudje so v velikih težavah

Največ prostovoljcev se je zbralo v Zgornji Savinjski dolini in na Koroškem

V Mozirju se je v organizaciji Prostovoljnega gasilskega društva Mozirje in občinskega štaba Civilne zaščite danes zbralo okoli 700 prostovoljcev. Ti so izpeljali akcijo Očistimo Mozirje po najhujših poplavah, ki so jih doživele tukaj živeče generacije, so sporočili iz Občine Mozirje.

Povpraševanje je bilo izredno, zato so zaradi logističnih težav morali prijave zapreti. Ob tem se v občini zahvaljujejo vsem, ki so pomagali pri čiščenju. 

V Črni na Koroškem je po ocenah županje Romane Lesjak pomagalo okoli 500 ljudi. Prostovoljcem in vsem drugim so na voljo tuši in sanitarije, ki so jih postavili pripadniki Slovenske vojske, je občina sporočila prek Facebooka. Prav tako so prek tega družbenega omrežja vse prostovoljce pozvali na zastonj obrok bograča. V Dravogradu je pomagalo okoli 250 prostovoljcev, poroča Večer.

V devetih krajevnih skupnostih po Škofji Loki se je zbralo približno 700 prostovoljcev, je občina sporočila prek Facebooka. Na terenu so bili poleg številnih prostovoljk in prostovoljcev, ki jih koordinira ekipa tabornic in tabornikov ter predstavniki krajevnih skupnosti, tudi gasilci in gasilke, Komunala Škofja Loka, ter kmetje, so dodali.

Približno 300 prostovoljk in prostovoljcev se je v jutranjih urah zbralo pri Domu kulture Kamnik. Opremljene, ne le z najrazličnejšim orodjem, ampak tudi z obilo dobre volje, predvsem pa z veliko željo pomagati, so jih na teren povečini organizirano prepeljali gasilci ter drugi prostovoljci, ki so na pomoč solidarno priskočili s svojimi kombiji, so zapisali na spletni strani Kamnik Info.

Pomoči so se odzvali tudi v Celju, od koder se je okoli 500 prostovoljcev z 10 avtobusi odpravili na delovne akcije v občine Škofja Loka, Gornji Grad, Ljubno, Rečica ob Savinji, Mozirje, Braslovče in Žalec, je na družbenem omrežju Facebook zapisal celjski župan Matija Kovač. Ob tem se je zahvalil mestu Varaždin, ki je celjskim gasilcem za poplavljena območja doniralo razvlaževalnike. V Črni na Koroškem je danes pomagalo tudi 25 policistov s policijske uprave Celje.

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.

Tudi drugod po Sloveniji je v čistilnih akcijah pomagalo na stotine ljudi.

Psihološka pomoč prizadetim v ujmi od srede pod okrilje ministrstva in NIJZ

Ljudje, ki so jih prizadele katastrofalne poplave, poleg finančne in materialne pomoči potrebujejo tudi psihosocialno pomoč. To so jim takoj ponudili psihologi civilne zaščite in prostovoljci, v sredo pa bo organizacijo nudenja psihosocialne pomoči prevzelo ministrstvo za zdravje v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ). Ministrstvo in NIJZ morata zagotoviti vsaj sedem ekip, v katerih so psihologi, socialni delavci, diplomirana medicinska sestra, predstavnik Rdečega križa ali Karitasa oz. lokalnih nevladnih organizacij, po potrebi pa tudi predstavnik gasilcev, vojske ali policije, je povedala direktorica vladnega urada za komuniciranje Petra Bezjak Cirman. Tako so se dogovorili na današnjem sestanku predstavnikov civilne zaščite, ministrstva za zdravje, NIJZ, Rdečega križa, policije in vojske. Za zdaj je pomoč organizirana v Črni na Koroškem, na Prevaljah, v Ljubnem ob Savinji, na širšem območju Kamnika in na območju Mozirja, je dodala psihologinja štaba civilne zaščite Barbara Čibej Žagar. Pričakuje, da se bo pri marsikomu stiska pojavila z zamikom kakšnega tedna, lahko celo meseca.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije