PO UJMI

Po predhodni oceni ima 123 občin na infrastrukturi za dobro milijardo evrov škode

Prijavljena predhodna ocena škode je še v postopku preveritve, so sporočili iz vlade.
Fotografija: Prijavljena predhodna ocena škode je še v postopku preveritve. FOTO: Matej Druznik
Odpri galerijo
Prijavljena predhodna ocena škode je še v postopku preveritve. FOTO: Matej Druznik

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o izhodiščih za predhodni program odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi ujme 4. avgusta. Pripravljen je na predhodni oceni škode, ki po prijavi 123 občin znaša dobro milijardo evrov.

Na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč je ministrstvo za naravne vire in prostor pripravilo informacijo o izhodiščih za predhodni program odprave neposredne škode na stvareh zaradi poplav in plazov 4. avgusta, ki se nanaša na zagotovitev sredstev predplačila lokalnim skupnostim do višine 40 odstotkov predhodne ocene škode, so zapisali v sporočilu za javnost po seji vlade.

Prijavljena predhodna ocena škode je še v postopku preveritve

Predlog višine dodelitve sredstev lokalnim skupnostim bo temeljil na predhodni oceni škode, ki se nanaša na objekte v lasti občin ali na objekte v lasti oseb javnega prava, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina, ter sredstva, potrebna za izvedbo geotehničnih ukrepov, so pojasnili.

Do postavljenega roka je ministrstvu prijavo škode podalo 123 občin. Iz prejetih podatkov izhaja, da znaša predhodna ocena škode na objektih v lasti občin ali v lasti oseb javnega prava, katerih ustanovitelj ali soustanovitelj je občina, oz. ocenjena sredstva za izvedbo geotehničnih ukrepov skupaj 1.095.607.471 evrov.

Prijavljena predhodna ocena škode je še v postopku preveritve, so pojasnili v sporočilu.

Narava je svojo moč pokazala že tudi med 26. julijem in 3. avgustom, ko so škodo povzročala močna neurja z dolgotrajnimi nalivi, močnim vetrom, točo, poplavljanjem hudournikov in zemeljskimi plazovi. Vlada je odločila, da se 51 občinam povrnejo upravičeni intervencijski stroški v skupni višini 1.498.819,76 evra.

image_alt
Na Ravnah na Koroškem, Domžalah in Murski Soboti dobrodelni dan za pomoč oškodovanim v ujmi

Ministrstvu za obrambo oziroma upravi za zaščito in reševanje je naložila, da na podlagi podanih zahtevkov prizadetih občin izplača povračilo upravičenih intervencijskih stroškov občinam, vendar ne več, kot je ocenjena vrednost. Izplačila bodo šla iz proračunske rezerve.

V tej fazi se izplačujejo intervencijski stroški občinam, medtem ko se bo povračilo upravičenih stroškov gasilskih intervencij reševalo ločeno ob pripravi končnega poročila o ukrepanju, so še zapisali v sporočilu po seji vlade.

Zaradi potreb tehnične in strokovne podpore pri sanaciji po poplavah je vlada v skupnem kadrovskem načrtu za leti 2023 in 2024 povečala dovoljeno število zaposlitev vladnim službam in ministrstvu za naravne vire in prostor, in sicer za 36 vsako leto. Ob tem izpostavljajo razmere na direkciji za vode, ki trenutno vodi in izvaja šest evropskih projektov o protipoplavni ureditvi, protipoplavni varnosti in zmanjševanju poplavne ogroženosti na različnih področjih (med drugim na porečju Gradaščice, porečju Drave, porečju Vipave idr.).

 

Obnavljamo Slovenijo

S projektom Obnavljamo Slovenijo ponujamo roko vsem žrtvam katastrofalnih poplav v Sloveniji. Tudi vi jim lahko pomagate z nakazilom v Sklad Ivana Krambergerja.

SMS-donacija: KRAMBERGER ali KRAMBERGER5 na 1919 in prispevali boste 1 evro oziroma 5 evrov.

Donacija na TRR: SI56 0292 2001 9831 742, s pripisom OBNAVLJAMO SLOVENIJO, sklic SI00 7265 ali s skeniranjem QR kode iz vaše mobilne banke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije