POMOČ PO UJMI

Civilna zaščita poziva prostovoljce: Pošljite podatke za pridobivanje nalogov

Za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od danes do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev, ki bi želeli pomagati čistiti v ujmi prizadeta območja.
Fotografija: Sanacija poplav po naravni katastrofi v Škofji Loki in okolici, 8-8-2023 FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Sanacija poplav po naravni katastrofi v Škofji Loki in okolici, 8-8-2023 FOTO: Črt Piksi

Štab Civilne zaščite Notranjske prostovoljce, ki so se sami dogovorili za pomoč na prizadetih območjih, poziva, naj jim pošljejo pisno potrditev organizacije, s katero so dogovorjeni, kontaktne številke ter datum in uro, za katero so dogovorjeni. Po preverjanju podatkov bo civilna zaščita v najkrajšem možnem času dodelila delovne naloge.

image_alt
Če greste pomagat poplavljencem brez napotnice, boste zavrnjeni?

Za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč, Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od danes do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev, ki bi želeli pomagati čistiti v ujmi prizadeta območja.

Dostop brez naloga civilne zaščite ni mogoč

Točka z omejenim dostopom za Solčavo in Ljubno je na Pavličevem sedlu. Za Koroško so točke na cesti Šentvid-Šoštanj ter v Šoštanju pri letališču Lajše. Za občine Zgornje Savinjske doline Nazarje, Ljubno, Gornji Grad in Rečico ob Savinji je omejen dostop na cesti Radmirje-Mozirje in v Mozirju pri krožišču. Omejen dostop je na cesti Holmec-Poljana pri Lokovici za Mežico, za Mežico in Črno na Koroškem pa na mejnem prehodu Mežica-Reht.

Število ljudi, ki želijo tudi na terenu pomagati pri odpravljanju posledic poplav, je sicer izredno veliko. Zato je pomembno, da pomoč na teren prihaja organizirano in predvsem po vnaprejšnjem dogovoru s predstavniki civilne zaščite in občin. Nujno je, da se posamezniki, ki želijo pomagati, pred odhodom na posamezne lokacije, vpišejo v aplikacijo Uprave RS za zaščito in reševanje: https://poplave2023.urszr.si/, so sporočili s Štaba Civilne zaščite Notranjske.

image_alt
To so območja, kjer bo veljal poseben režim: »Nikakor ne morem reči, da se stanje normalizira«

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk je za STA povedal, da se na terenu pojavljajo številne težave. »Življenje je drugačno in ga sprejemamo in razumemo. Ljudje imajo stike in se na lastno pest dogovorijo s prijatelji, društvi, krajevnimi skupnostmi, organizirajo skupine mimo sistema,« je pojasnil.

V takih primerih, ko so se organizacije, društva ali skupine ljudi sami dogovorili s predstavniki občin ali občinskimi štabi za pomoč, naj obvezno pošljejo dokazilo s pisno potrditvijo organizacije, s katero so dogovorjeni, njihove kontaktne številke in datum ter uro, za katero so se dogovorili, da bodo to pomoč opravili.

Podatke naj pošljejo na elektronski naslov Štaba Civilne zaščite za Notranjsko stabcz.notranjska@urszr.si. Nekateri so podatke že javili, je pojasnil Curk.

Po preverjanju podatkov bo civilna zaščita v najkrajšem možnem času dodelila delovne naloge. Za uspešno opravljeno delo je ključna organizacija in velika mera razumevanja. 

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije