HRUPNO

FOTO: Ameriški letali F-16 zmotili Postojnčane

Objavljeno 28. marec 2014 11.12 | Posodobljeno 27. marec 2014 20.45 | Piše: P. J.

Bralko Natalijo je zmotil hrup, mi pa smo raziskali, kaj se dogaja.

Letali sta bili po poročanju naše bralke precej hrupni.

POSTOJNA – »Kaj se dogaja? Že vse dopoldne je neznosen hrup zaradi teh letal,« je zapisala bralka Natalija, ki nam je posredovala fotografije letala nad Postojno. Ugotovili smo, da se nad Postojno ta teden urijo pripadniki vojaških sil slovenske in ameriške vojske. Po nebu letita dve letali pilatus PC-9 M hudournik in dve letali F-16.

Priprave na mednarodno vajo

Kot nam je uspelo izvedeti, ta teden na osrednjem vadišču Slovenske vojske (SV) Postojna poteka usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja, na katerem sodelujejo tudi slušatelji in inštruktorji šole zračnih sil ZDA AGOS (Air Ground Operations School), ki ima sedež v Zvezni republiki Nemčiji. Na spletni strani SV so zapisali, da je usposabljanje del priprav na mednarodno vajo Adriatic Strike 2014, ki bo v Sloveniji v začetku junija.

Usposabljanje podpirata vojaški letalstvi SV in ZDA, pri čemer bo SV prispevala letali pilatus PC-9 M hudournik, ameriške zračne sile pa dve letali F-16. Letala bodo območje usposabljanja preletavala na višinah med 200 in 5000 metri.

Brnelo je, brnelo bo

Leti so potekali v krajših intervalih, in sicer v torek med 9.00 in 15.30, v sredo in četrtek med 9.00 in 15.30 ter med 19.00 in 21.00, danes pa med 9.00 in 12.30.

»Usposabljanje vodi 152. letalska eskadrilja, na njem pa sodelujejo še usmerjevalci združenega ognja iz enot SV, pripadniki 16. centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora ter pripadniki združenega operativnega centra SV. Ti bodo tudi usklajevali aktivnosti v zračnem prostoru nad vadiščem tako, da bo zračni prostor nad vadiščem med usposabljanjem zaprt le v nekaj krajših intervalih,« so zapisali na spletni strani.

Ste tudi vi opazili kaj nenavadnega? Pošljite nam fotografijo ali video prek spodnjega obrazca.

Deli s prijatelji