POPRAVKI

Učiteljica dijakinjam zbrisala dekolteje

Srednja šola se je lotila deklet, fantom dovoljeno skoraj vse.
Fotografija: Zakriti dekolte ene od dijakinj
FOTO: TWITER
Odpri galerijo
Zakriti dekolte ene od dijakinj FOTO: TWITER

Srednja šola Bertram Trail blizu Jacksonvilla v ameriški zvezni državi Florida se je zaradi strogih pravil oblačenja znašla na naslovnicah ameriških in evropskih medijev. V letnem zborniku so namreč s pomočjo računalniške aplikacije popravili fotografije kar 80 dijakinj, za katere je učiteljica urednica menila, da kažejo preveč kože. S pomočjo računalniškega programa so popravili podobo preveč razgaljenih deklet.

Še en popravek preveč razkritega oprsja<br />
FOTO: TWITTER
Še en popravek preveč razkritega oprsja
FOTO: TWITTER
Retuširanje je sprožilo veliko negativnih odzivov, predstavniki šole pa so hiteli pojasnjevati, da so fotografije obdelovali zato, da bi bila dekleta na njih »oblečena« v skladu s predpisanim kodeksom, ki zapoveduje umirjenost. Toda po drugi strani so v zborniku zadnjega letnika pustili fotografije dijakov, ki pozirajo v kopalkah in kratkih hlačah brez majic. Zakaj niste popravili še teh, se sprašujejo kritiki, saj tudi fantje niso bili oblečeni v skladu s šolskim kodeksom. Šolo so zato obsodili seksizma in nepooblaščenega popravljanja fotografij. Kot so poudarili nekateri dijaki na ameriški televizijski mreži CBS, se je urednici letnega almanaha že malce drznejši dekolte zdel preveč izzivalen in nemoralen, niso pa je motili skoraj goli fantje v kopalkah.

Fantje so bili pa kar v kopalkah.<br />
FOTO: TWITTER
Fantje so bili pa kar v kopalkah.
FOTO: TWITTER
Šolske oblasti so v izjavi za medije zapisale, da je bila v preteklosti njihova politika takšna, da fotografij dijakov in dijakinj, ki niso bili oblečeni v skladu s kodeksom, sploh niso objavljali, letos pa so se odločili za rahle popravke, da so lahko v knjigi objavili prav vse dijake. A ker se kritike na račun šole, v katero hodi približno 2500 dijakov, niso pomirile, so staršem tistih, katerih fotografije so popravili, ponudili po 100 dolarjev odškodnine.

To je še dodatno vzbudilo pozornost medijev in javnosti ter dodobra razburilo starše. Mama enega od dijakov je za BBC izjavila, da so popravki tako slabi, da so nekatere fotografije postale tarča posmeha v lokalnem okolju in še zlasti na družabnih omrežjih. Starši zato zahtevajo opravičilo in izdajo novega zbornika z originalnimi fotografijami otrok. Seveda pa ni malo tistih, ki branijo početje šole. Zbornik pač ni modna revija, pravijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije