LOVCI

Stoletnica lovstva na ptujsko-ormoškem območju (FOTO)

Tradicijo uspešno nadaljuje Zveza lovskih družin Ptuj-Ormož.
Fotografija: Odborniki ptujske podružnice SLD FOTO: ARHIV GLASILA LOVEC
Odpri galerijo
Odborniki ptujske podružnice SLD FOTO: ARHIV GLASILA LOVEC

Čeprav je že 15. maja minilo sto let od ustanovitve Podružnice Slovenskega lovskega društva na Ptuju, pa bo njena nekajkrat večja naslednica, to je Zveza lovskih družin Ptuj-Ormož, zaradi težav s covidom-19 slovesno zborovanje članov na Ptujskem gradu organizirala šele 12. septembra v Kidričevem.
Veliki ambasadorji lovske kulture FOTO: ARHIV ZLD PTUJ-ORMOŽ
Veliki ambasadorji lovske kulture FOTO: ARHIV ZLD PTUJ-ORMOŽ

Kljub temu je pričakovati veliko udeležbo predstavnikov kar 24 lovskih družin, ki svoje poslanstvo izvajajo v sklopu omenjene lovske zveze pod trenutnim vodstvom Srečka F. Kropeta.

Častni predsednik ZLD Ptuj-Ormož Emilijan Trafela je ob jubileju dejal, da je vesel, da mu je ob podpori lokalne skupnosti in nekaterih poslancev v DZ s tega območja uspelo ohraniti ptujsko-ormoško lovsko upravljavsko območje. Ob tej priložnosti bodo izdali spominski zbornik te ZLD.
 

Pestra zgodovina


Podružnica Slovenskega lovskega društva na Ptuju, ki je v letih pred drugo svetovno vojno opravila tudi pomembno narodnopolitično poslanstvo in se uveljavila kot trdna slovenska lovska postojanka, se je začela s pozivom vsem lovcem in ljubiteljem lova, naj se udeležijo ustanovnega občnega zbora 15. maja 1921 v ptujskem Narodnem domu. Za načelnika podružnice so izvolili zdravnika dr. Ludvika Jenka, za tajnika učitelja Mirka Majcna in za blagajnika davčnega upravitelja Alberta Primca s Ptuja. Preostali odborniki so bili graščak Gvidon Pongrac iz Trnove in ptujski odvetnik dr. Franc (Franjo) Šalamun, namestnika odvetnik dr. Adam Ban iz Ormoža in okrajni gozdar Alojzij Barle s Ptuja, preglednika pa posestnik Ivan Babusek iz Krčevine in učitelj Simon Kebler iz Majšperka.


Še preden so ustanovili ptujsko podružnico, je dr. Janko Lokar izjavil, da je njen okoliš lepa lovska postojanka in da bo s primernim poslovanjem lahko združila vse lovce okraja ter onemogočila tatvine in zatrla »mrharstvo«. Podružnica si je v programu kot glavno nalogo zadala onemogočiti divji lov, saj je po prvi svetovni vojni ostalo veliko orožja, ki so si ga prisvojili krivolovci. Prvič je stopila pred javnost s tekmo ptičarjev 9. in 10. oktobra 1921, in sicer v Podvincih in na Bregu. Nastopilo je sedem lovskih psov.


Med drugo svetovno vojno so nemške okupacijske oblasti delovanje ptujske podružnice SLD prepovedale, zaplenile njeno premoženje in zaprle mnoge zavedne slovenske lovce. A po vojni so njeno delovanje takoj obnovili. Danes je Zveza lovskih družin (ZLD) Ptuj-Ormož ena od območnih lovskih zvez v Sloveniji, ki povezuje 24 lovskih družin z območja Ptuja in Ormoža, šteje pa kar 1009 članov (od tega je 36 članic).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije