RIBOLOV

Spet lovili samo drobiž, odločali so grami

Koprska trojica najboljša med ekipami, Gabrijel Glavina iz Izole pa kot posameznik.
Fotografija: Glavni sodnik s 360-gramskim kokotom kot največjo ribo prvenstva FOTOGRAFIJE: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Glavni sodnik s 360-gramskim kokotom kot največjo ribo prvenstva FOTOGRAFIJE: JANEZ PETKOVŠEK

Na državnem prvenstvu v ribolovu iz čolna z roko, ki je potekalo 24. oktobra v piranskem morskem akvatoriju nasproti hotela Bernardin, se je med 10 tričlanskimi ekipami iz osmih morskih ribolovnih društev najbolje odrezala ekipa PLK iz Kopra, novi državni prvak med posamezniki pa je postal Gabrijel Glavina iz A-ekipe izolske Menole.

Glavni sodnik s 360-gramskim kokotom kot največjo ribo prvenstva FOTOGRAFIJE: JANEZ PETKOVŠEK
Glavni sodnik s 360-gramskim kokotom kot največjo ribo prvenstva FOTOGRAFIJE: JANEZ PETKOVŠEK

V sicer prečudovitem sončnem vremenu sta v nedeljo državno prvenstvo v ribolovu iz zasidranega čolna z roko zaznamovala predvsem burja in izjemno slab ulov. Ta klasična disciplina od ribiča zahteva, da ribji prijem začuti na prstu, nato pa mora ribo na čoln spraviti še iz globine okoli 20 metrov. To je izjemno zahtevna naloga, med potjo se lahko riba prej sname, kot če lovi z dolgo palico, hkrati je treba paziti, da ti pri odlaganju laksa v posodo z vodo ali brez nje veter tega ne zafeclja. Da je naloga še težja, je na enem čolnu šest tekmovalcev, ki so drug od drugega oddaljeni le slaba dva metra in so si hitro v napoto.

Ker tokrat ni bilo brezvetrja in so čolni ob neenakomernem vetru poplesavali levo in desno, je bilo težko nadzorovati tako pot laksa kot rahle prijeme rib in še početje sosednjega ribiča. Seveda je bilo veliko zapletanja in trganja navez, tako da ni čudno, da je v petih urah tekmovanja (vmes so menjave pozicij na čolnu) najslabši ujel le eno veljavno ribo, težko le 50 gramov, najboljša dva pa 16 oziroma 17. Ker so prevladovale manjše menole in drobni riboni ter špari, težki od 40 do 100 gramov, je poleg števila odločalo tudi to, kdo je ujel več nekoliko težjih rib. Kljub vsemu sta poznejši prvak Gabrijel Glavina in Milorad Škrokov (Oradela Piran) ujela več kot kilogram rib.

Prvak jih je imel za 1150 gramov, Škrokov pa 1028, a slednji je imel smolo, da je lovil na istem čolnu kot Glavina in je bil tako le najboljši med drugouvrščenimi iz vsakega od petih čolnov. Ostal je brez medalje, čeprav sta viceprvak Andrej Kristan iz A-ekipe kranjskega društva Kit in tretjeuvrščeni Martin Grando iz koprskega društva PLK ujela manj: 880 oziroma 876 gramov rib.

Ker je odločala vsaka še tako majhna riba, so mnogi na tehtanje oddali tudi mejne primerke (večina ima zaščitno mero 15 centimetrov, divji ribon ali batoglavec 17, orada pa 20). Ker se riba med sušenjem nekoliko skrči, je kar več udeležencev oddalo tudi za kakšen milimeter ali dva premajhne ribe. V enem primeru so tekmovalca celo diskvalificirali, saj oddaja premajhnega divjega ribona pomeni avtomatsko diskvalifikacijo, v preostalih primerih pa so jim po en primerek le odšteli od skupne teže, saj ta ni presegal 10 odstotkov ulova. Vsi skupaj so ujeli 200 rib, težkih manj kot 15 kilogramov. Pokal za najtežjo pa je prejel Aleš Gaber iz celjskega Aera za 360 gramov težkega kokota ali lastovko.

Na koncu je o ekipni uvrstitvi odločal skupni seštevek rezultatov vsakega od treh posameznikov v ekipi (društvi Menola in Kit sta imeli celo po dve ekipi). Najboljši so bili Koprčani z ekipo PLK (Martin in Zdenko Grando ter Bojan Furlan), druga je bila trojica iz Oradele (Milorad Škrokov, Frenk Godnič, Rado Fink), tretja pa ekipa strunjanskega Solinarja (Jan Krajcar, Klavdij Veldin in Benjamin Martinčič).

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas