TOKIO 2020

Slovenske medalje v tujih dresih

Ameriškim odbojkaricam do zlata pomagal Luka Slabe, Christian Gabrijel Poglajen do brona za Argentino.
Fotografija: Luka Slabe do zlata z Američankami Foto: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Luka Slabe do zlata z Američankami Foto: Osebni arhiv

Olimpijske kolajne so prispele domov in v teh dneh se vrstijo sprejemi vrhunskih športnikov. Toda Slovenci niso želeli uspehov le v domačih dresih, ampak tudi za druge države.

Odslej bo svetovalec

Začenjamo pri enem od sklepnih dejanj, a hkrati pri najžlahtnejši kolajni. Ameriške odbojkarice so osvojile prvo zlato kolajno na poletnih olimpijskih igrah. V finalu so po uri in 22 minutah premagale Brazilke s 3:0. Izbranke ameriškega selektorja Karcha Kiralyja – njegov prvi asistent je slovenski strokovnjak Luka Slabe – so v četrtem poskusu vendarle stopile na odbojkarski Olimp. Po porazih v finalnih obračunih v Los Angelesu 1984, Pekingu 2008 in Londonu 2012 so v finalu iger v Tokiu osvojile šesto olimpijsko kolajno. Pred tem so bile bronaste v Barceloni 1992 in Riu de Janeiru 2016. »Ta je za moje tri ljubljene, ki me spremljajo po vsem svetu in že vrsto let čakajo, da se vrnem domov. Rad vas imam, Tina, Trine in Ožbej,« je na facebooku zapisal 44-letni Slabe, ki že vrsto let uspešno deluje v ZDA, pred tem je bil tudi selektor Slovenije. S temi olimpijskimi igrami se poslavlja od vloge pomočnika, ostaja pa v vlogi svetovalca, zato bo spremljal reprezentanco na vseh velikih tekmovanjih. Vso pozornost bo Slabe v prihodnje namenil delu trenerja ekipe univerze v Severni Karolini NC State Wolfpack Volleyball. Prav tako v odbojki se je kolajne veselil 32-letni Cristian Gabriel Poglajen, ki je bron v Tokiu osvojil v dresu Argentine. Poglajen je sin slovenskih staršev, ki so iz Žužemberka in Maribora odšli v Argentino. Pred leti je bil le korak do selitve v Slovenijo, postal bi član ACH Volleyja, a se to še ni zgodilo, danes igra v Franciji. Čeprav daleč od domovine staršev, tekoče govori slovensko.

Srbsko-dolenjsko sodelovanje

Tilka Paljk je v Tokiu opozorila na razmere v Afriki. Foto: Facebook
Tilka Paljk je v Tokiu opozorila na razmere v Afriki. Foto: Facebook
Medaljo za Srbijo, srebro v streljanju z zračno pištolo, je osvojil 37-letni Damir Mikec, ki po očetovi strani izvira iz Slovenije, točneje z Dolenjske. Še danes se rad spomni kopanja v Krki in poletij pri dedku in babici v Soteski. Ded Stanislav in babica Frančiška sta že pokojna, pokopana sta v Smolenji vasi pri Novem mestu, Damir pa ima sorodnike po vsej Sloveniji. Premore dvojno državljanstvo, slovensko in srbsko, je tudi član SD Grosuplje, s katerim je pred leti osvojil naslov državnega prvaka Slovenije.

Srbske košarkarice so na olimpijskem turnirju osvojile nehvaležno 4. mesto. Da so varovanke trenerke Marine Maljković igrale tako dobro, gre zasluga tudi slovenskemu trenerju, Novomeščanu Tomažu Brincu, ki je že skoraj desetletje kondicijski trener srbske ženske košarkarske reprezentance.

Na svojih drugih olimpijskih igrah je nastopil 27-letni avstralski atlet Brandon Starc, v skoku v višino pa je sin slovenskih staršev zasedel 5. mesto. Že med otvoritveno slovesnostjo 32. poletnih olimpijskih iger pa smo vsi zastrigli z ušesi ob predstavitvi Zambije, kjer je zastavo nosila Tilka Paljk. Slednja je zambijska športnica leta 2018 in 2019, zambijska rekorderka na 50, 100 in 200 m prsno, sicer pa hči slovenskega očeta in zambijske matere. V minulih letih je doma in na celini opozorila nase, predvsem pa na razmere, v katerih trenirajo afriški športniki. Tudi zato jo je revija Forbes uvrstila na spisek najbolj vplivnih 30 Afričanov, mlajših od 30 let. Tilka je končala študij vzgoje predšolskih otrok po programu montessori. Na svoji premieri v Tokiu je nastopila na 50 m prosto, v polfinale pa se ji ni uspelo prebiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije