ANKETA NEDELJSKIH NOVIC

Slovenci po zadnjih dogodkih prestrašeni

Strah pred strašnim kriminalnim dejanjem, kakršno je strelski pohod, je izrazilo kar 65 odstotkov anketiranih.
Fotografija: Foto: PU Kranj
Odpri galerijo
Foto: PU Kranj

Kot strela z jasnega je pred dnevi odjeknila novica, da so ameriški in slovenski organi onemogočili 21-letnega Gorenjca, ki je naklepal morilski pohod na osnovni in srednji šoli ter v romarskem središču na Brezjah.


Prek tako imenovanega temnega spleta (po angleško darknet) je v Združenih državah Amerike, kjer je zakonodaja glede prodaje in nakupa orožja izjemno liberalna, kupil avtomatsko puško, pištolo in strelivo z namenom, da bi krenil na strelski pohod.

Izdelal naj bi celo podroben seznam žrtev ter določil kraj in čas napadov. Na srečo je mladenič pri nabavi orožja uporabil kar kreditno kartico, na podlagi česar so ga ameriške varnostne službe še pravočasno izsledile. Nevarno pošiljko, ki je bila skrita v mikrovalovno pečico, so Američani prestregli ter o nevarnem posamezniku obvestili slovensko policijo, ta pa je mladeniča prijela in obvestila javnost.


Zanimivo, da v anketi našega portala slovenskenovice.si in Nedeljskih novic velike večine sodelujočih razkritje ni presenetilo, čeprav živimo v tem pogledu v eni najbolj varnih družb. Samo slaba tretjina je bila denimo šokiranih.


Strah pred strašnim kriminalnim dejanjem, kakršno je strelski pohod, je izrazilo kar 65 odstotkov anketiranih, le pet odstotkov je že kdaj brskalo po darknetu, slaba polovica zanj še ni slišala, dobra polovica pa je z obstojem temne plati svetovnega spleta seznanjena, vendar nič več kot to. No, zdaj je vse drugače. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas