OSEBNA NOTA

Razveselimo najdražje z unikatnimi voščilnicami (FOTO)

Majhne pozornosti z osebno noto so vredne veliko več od na hitro kupljenega darila.
Fotografija: Namesto kosmov lahko uporabimo blazinice vate.
Odpri galerijo
Namesto kosmov lahko uporabimo blazinice vate.

Vstopili smo v najbolj praznični mesec v letu, ko se veselimo okraševanja, vonja po kuhanem vinu in praznični peki, srečanj s svojci in prijatelji ter obdarovanja. Predvsem slednje pa je lahko razlog za glavobol, še posebno če obdarovanca ne poznamo dobro, nas pestijo finančne težave ali preprosto ne vemo, kaj podariti. Kljub vedno bolj potrošniško naravnanemu svetu ne pozabimo, kaj je smisel božičnih praznikov in obdarovanja na splošno – pozornost, ki jo nekomu namenimo, čas, ki ga namenimo izbiri ali izdelavi darila, ter čas, ki ga bomo preživeli skupaj. Zakaj ne bi torej letos manjših pozornosti za svoje najdražje izdelali kar sami?

Naj pomagajo otroci

Ste v zadnjem času dobili v poštni nabiralnik, tisti ob vhodnih vratih, ne elektronski, kakšno pismo ali voščilnico? Najbrž bodo redki odgovorili z da, tisti, ki so, pa jih je pošta zagotovo presenetila in razveselila. Zato za tokratne praznike podarimo kanček nostalgije v obliki na roke napisanega pisemca, še bolje voščilnice, ki jo izdelamo sami. V projekt lahko vključimo tudi najmlajše, v tem primeru bo treba le nekoliko prilagoditi težavnost. Iz tršega papirja poljubne barve izrežemo kvadrat in ga po daljši stranici prepognemo na pol. Na notranjo stran bomo zapisali voščilo, prvo stran pa okrasimo po želji. Nanjo lahko odtisnemo dlani ali stopala novorojenčkov ali pa se lotimo bolj prazničnih tem.

Takšen učinek dosežemo z nagibanjem podlage ali sušilnikom za lase.
Takšen učinek dosežemo z nagibanjem podlage ali sušilnikom za lase.

Zelene gumbe denimo na voščilnico prilepimo v obliki kroga, v eni plasti ali več, da dobimo obliko venčka. Na vrh dodamo rdečo pentljo, morda malce bleščic in unikatna voščilnica je nared. Zelene gumbe zložimo tudi v trikotnik, dodamo manjše pisane in ustvarili smo božično drevesce. Ali pa smrečico izrežemo iz zelenega filca ali kosa blaga, jo prilepimo na papir, nato pa iz enakega materiala v poljubnih barvah izrežemo še okraske ter jih prilepimo na smrečico. Namesto smrečice lahko izrežemo in okrasimo tudi druge zimske in praznične motive, kot so rokavičke, zvezde, snežak, Božičkova kapa …

Primerne tudi testenine

Če pri roki nimamo primernega blaga, pa imamo v kuhinji zagotovo kaj suhih testenin. Razporedimo jih v obliki smrečice, zvezde, snežinke, darila … in prilepimo na voščilnico. Po želji jih prej še pobarvamo ali posprejamo z zlato, srebrno ali drugo barvo. Tako rekoč vse omenjene motive lahko ustvarimo tudi z uporabo volne. Znanje pletenja je v tem primeru povsem nepotrebno, saj jo zgolj oblikujemo v želeno obliko, tako da jo na podlago zvijamo v spiralo, cikcak ali kaj tretjega. Obliko najprej z lepilom »narišemo« na podlago in se lotimo lepljenja volne. Pazimo le, da ne delamo prepočasi, saj se bo lepilo posušilo. Nevešči ročnih spretnosti si lahko pomagajo tudi tako, da obliko najprej narahlo narišejo s svinčnikom, lepilo pa nato nanašajo postopoma.

Enako izdelamo snežaka, le da namesto volne uporabimo kosme vate. Manjše kosme dodamo tudi drugim motivom in tako ustvarimo snežinke. Ali pa jih prilepimo na dno voščilnice v obliki zasneženih gričkov, nato pa preostale detajle, recimo drevesa, smučarje, lesene koče ..., narišemo, naslikamo ali izrežemo iz kolaža.

Seveda ni nujno, da se lotevamo tradicionalnih prazničnih motivov, čudovite so tudi povsem abstraktne voščilnice, ki jih ustvarimo tako, da na temno podlago barve, najbolje se obnesejo akrilne, tudi oljne, zgolj poškropimo ali jih na podlago previdno vlijemo, nato pa voščilnico nagibamo sem in tja, da se razlezejo po površini ter ustvarijo zanimive sledi. Enak učinek dosežemo, če barvo razpihamo s sušilnikom za lase. Če želimo slediti modnim smernicam, izberemo črno podlago ter zlato in vijolično barvo, črno podlago ter zlato in srebrno barvo, belo podlago ter rdečo in zeleno barvo, belo podlago ter modro in rožnato barvo.

Gumbe zložimo v obliki smrečice.
Gumbe zložimo v obliki smrečice.

Testenine so odličen material za ustvarjanje.
Testenine so odličen material za ustvarjanje.

Zimzeleni filc
Zimzeleni filc

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas