NAROBE SVET

Prečkanje meje je strogo prepovedano tudi za jelene

Norveška mora Rusiji plačati velikansko odškodnino za divjad, ki se je pasla pri njih.
Fotografija: Živali ne poznajo koncepta meja, a jih vseeno ne smejo prestopiti. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Živali ne poznajo koncepta meja, a jih vseeno ne smejo prestopiti. FOTO: Getty Images

Trava je pri sosedih vedno bolj zelena. Ta pregovor so norveški severni jeleni očitno vzeli dobesedno, saj so s prehajanjem meje v Rusijo domačim oblastem povzročili ogromno sivih las. In jih tudi pošteno udarili po žepu, saj Rusija od svoje sosede za vsakega migrantskega jelena, ki muli njihovo travo, zahteva mastno odškodnino.

Vsak kopitljač, ki je nezakonito zašel v Rusijo, bo Norveško stal 6700 evrov. FOTO: Getty Images
Vsak kopitljač, ki je nezakonito zašel v Rusijo, bo Norveško stal 6700 evrov. FOTO: Getty Images

Norveško in Rusijo povezuje skoraj 200 kilometrov dolg mejni pas, na dobršnem delu, na kar 150 kilometrih, pa že od leta 1954 stoji ograja. A očitno je zob časa na njej pustil sledi, saj so jeleni našli luknje, skozi katere lahko stopijo na očitno bolj zelene in sočnejše ruske pašnike. Toda – žival ali ne – brez potnega lista je prestopanje meje strogo prepovedano, kar pa je samo letos kršilo najmanj 42 severnih jelenov. Toliko so jih ruske oblasti s kamerami ujele, da so ilegalno prečkali mejo in se zaradi dobre paše vsaj začasno naselili v njihovem narodnem parku Pasvik Zapovednik v regiji Murmansk.

Zahtevajo odškodnino

Zaradi rogatih prebežnikov je Norveška od Rusije že prejela dva zahtevka za poplačilo odškodnine. Ne le, da so jeleni k njim zašli nezakonito, ampak tudi kradejo njihovo rastlinje in njihovim travnatim površinam povzročajo škodo. Zato za vsakega jelena, ki je nedovoljeno prikopitljal v Rusijo, zahtevajo 6700 evrov, kar znese dobrih 300 tisočakov.

Severni jeleni, ki jih goji ljudstvo Sami, so sicer dobrodošla turistična atrakcija. FOTO: Getty Images
Severni jeleni, ki jih goji ljudstvo Sami, so sicer dobrodošla turistična atrakcija. FOTO: Getty Images

V drugem odškodninskem zahtevku pa želijo še dobre štiri milijone evrov za vse dni, ko so se norveški jeleni pasli v njihovem parku Pasvik Zapovednik, ki ga sestavljajo predvsem prostrana močvirja, gozdovi, reke in jezera. Na toliko so ruski strokovnjaki ocenili škodo, ki so jo jeleni z muljenjem in tacanjem s kopiti povzročili njihovi podrasti, ki bo potrebovala leta, da si opomore. A pri oceni so bili menda še zelo sosedski, če bi namreč upoštevali vse dejavnike, bi lahko zahtevali petkratnik tega. Tako trdi Natalija Polikarpova, direktorica narodnega parka.

Smrtna kazen za kršitelje

Zgolj ograje jim preprečujejo, da ne romajo svobodno za svojimi smrčki. FOTO: Getty Images
Zgolj ograje jim preprečujejo, da ne romajo svobodno za svojimi smrčki. FOTO: Getty Images

Štirideset ubežniških jelenov so že privedli nazaj na Norveško, kjer jih je pričakala najhujša kazen. Zakol. S tem so jim preprečili, da bi se poskušali vrniti v Rusijo – kar je menda bila tudi ena izmed ruskih zahtev. Kaj bodo storili z njihovimi kadavri, je še odprto vprašanje, a norveška agencija za varnost hrane zna zahtevati njihovo uničenje.

Vrnitev jelenov in zakol sta le začasna rešitev, je pa Norveška že začela delati na dolgoročnejši. Do prvega oktobra namreč načrtuje postavitev nove ograje z Rusijo na najbolj dotrajanem odseku. Gre za približno sedem kilometrov dolg odsek med norveškima mestoma Hamborgvatnet in Storskog, kar bo oblasti stalo približno pol milijona evrov. Bo pa delo skrajno zahtevno, delavci morajo namreč ves čas budno paziti, da med gradnjo kdo ne stopi na rusko ozemlje. Če bi se to zgodilo, četudi le na kratko in le za centimeter, bi to brez ruskega vizuma pomenilo nezakonito prečkanje.

Severne jelene, ki Norvežanom delajo preglavice, sicer goji tamkajšnja avtohtona etnična skupina Sami. To polnomadsko ljudstvo, ki naj bi izviralo iz osrednje Azije in se je s svojimi čredami že pred okoli devet tisoč leti naselilo v severnih delih Evrope, tradicionalno živi na Laponskem, ki se razteza od severnih delov Norveške prek Švedske in Finske do Rusije. A večina jih živi na norveškem ozemlju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije