VRT

Občutljiva zimska lepotica: slabo prenaša previsoke in prenizke temperature

Božična zvezda je najbolj priljubljena roža bližajočih se praznikov.
Fotografija: Nekoč so bile le rdeče, danes so tudi roza in bele. FOTOGRAFIJE: GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Nekoč so bile le rdeče, danes so tudi roza in bele. FOTOGRAFIJE: GETTY IMAGES

Ta konec tedna bo prva adventna nedelja, ko bomo na venčku prižgali prvo svečko, v praznično dekoracijo, naj bo tradicionalna ali moderna, pa se sijajno ujame tudi božična zvezda.

Ta obarvana lepotica, nekoč so bili ovršni listi, ki so videti kot cvetovi, le rdeči, danes pa so na voljo tudi druge barve, denimo bela, lososova in roza, ima zanimivo zgodbo, ki se je začela v Mehiki. Od tam so jo že davnega leta 1883 pripeljali v ZDA, od koder se je razširila v Evropo. Legenda pravi, da svojo lepoto dolguje azteški boginji, ki ji je zaradi nesrečne ljubezni počilo srce. Iz kapljice njene krvi je zrasel ognjeni cvet živo rdeče barve, obkrožen z zelenimi listi.

Ne mara mraza

Rastlina je vsekakor nekaj posebnega, nekateri bi rekli, da je zahtevna, a s primerno nego bo lepo uspevala ves praznični čas in še dlje. Rada ima visoko zračno vlago, kar je v ogrevanih prostorih nemalokrat težko zagotoviti, najbolje je, da jo vsak dan poškropimo, a le po zelenem delu. Nikar je ne škropimo in niti ne zalivamo s hladno vodo iz pipe, voda naj bo sobne temperature, najbolje postana. Zalijemo jo, ko je prst suha, presežek vode odlijemo; bolje prenaša sušo kot vlago, saj začnejo korenine hitro gniti.

Lepa in dekorativna, dodatnega okrasja ne potrebuje.
Lepa in dekorativna, dodatnega okrasja ne potrebuje.

Da bi zacvetela, potrebuje dovolj teme, sicer pa najraje raste v svetlem prostoru, najbolj ji ustrezajo zahodna, vzhodna in južna stran, a neposrednega sonca ne mara, prav tako ne prepiha, naj se ne naslanja na mrzle šipe. Rada ima toplo, a ne postavimo je v bližino radiatorja in drugih grelnih teles: temperatura naj ne pade pod 15 in naj ne presega 21 stopinj Celzija. Božična zvezda je zelo občutljiva za temperaturne spremembe, uniči jo lahko že prevoz iz trgovine do doma, zato jo, če je zunaj res mraz, ovijmo v papir ali dodatno vrečko, ki jo bo zaščitila. Če smo jo kupili v hladnejši trgovini, je ne postavimo takoj v precej toplejšo dnevno sobo, ampak jo postopoma prilagajajmo višji temperaturi, postavimo jo v najhladnejši del stanovanja in počasi dvigajmo temperaturo. Pomembno je še, da je ne prestavljamo z enega prostora na drugega.

Čvrsta in gosta

Kupimo lahko zvezdo v obliki grmiča, drevesa na visokem deblu ali kot pritlikavo rastlino. Pazimo, da listi niso suhi, ampak čvrsti in pravilne oblike, in da je rastlina že na pogled lepa, zdrava, čvrsta, gosta. Izberemo tako, ki je dvakrat višja od lončka, zemlja naj ne bo izsušena in tudi ne tako mokra, da iz lončka kaplja, pravi, rumenkasti cvetovi pa zaprti, v popkih. Izogibamo se nakupu tistih, ki stojijo blizu vhoda v trgovino, saj so izpostavljene prepihu, mrzlemu zraku. A kljub vsemu gre lahko kaj narobe. Če listi postajajo rumeni, se sušijo in odpadajo, ji ne ustreza temperatura v prostoru, previsoka je, zrak pa presuh.

Če venijo zeleni listi, morda celo odpadejo, jo lahko zalivamo preveč ali premalo. Če je propadla kar cela, je najverjetneje kriv že omenjeni prevoz do doma, tudi prepih. Če so listi lepljivi, so jih napadli škodljivci, pomagal bo pripravek, ki ga kupimo v kmetijski lekarni. Najraje božično zvezdo napadejo pršice in volnate uši, od bolezni pa pepelasta plesen, tudi koreninska gniloba.

Če se stebelce prelomi, ravnamo previdno, saj lahko mleček, ki priteče, draži kožo, zlasti pri tistih, ki bolehajo za dermatitisom, zato je najbolje nositi rokavice, sicer pa kožo speremo z vodo. Rastlino postavimo tako visoko, da je ne dosežejo otroci in tudi ne hišni ljubljenčki. Sicer pa je njen okus neprijeten in je le malo verjetno, da bi jo živali zaužile.

Več na kupu

Božična zvezda je že sama tako lepa in dekorativna, da dodatnega okrasja ne potrebuje, okrasni lonček naj jo le dopolnjuje, ne pa prevladuje. Lonček občasno obrnemo, da bo rastlina z vseh strani dobila dovolj svetlobe in se bo enakomerno razrasla. Zakaj bi naš dom krasila le ena? Pravcato razkošje bomo ustvarili, če jih kupimo več in postavimo v večji okrasni lonec ali korito, od tega naj bo odvisna velikost rastlin.

Uporabimo pa jo lahko tudi drugače: cvetove oziroma obarvane liste uporabimo kot okras adventnega venčka ali pa tistega, ki smo ga obesili na vrata, tudi božično-novoletno drevesce lahko okrasimo z njimi. Odlomljene vejice ne zavržemo, postavimo jo v vazo, to pa na mizo.

Z obarvanimi listi lahko ozaljšamo drevesce ali jih postavimo v vazo.
Z obarvanimi listi lahko ozaljšamo drevesce ali jih postavimo v vazo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas