LOVCI IN OTROCI

Množična udeležba na lovskem taboru

Na Šmohorju so tri dni spoznavali divjad, lovske naloge, strelstvo in drugo.
Fotografija: Med zalaganjem krmišča za muflone FOTOgrafije: SKZLD CELJE
Odpri galerijo
Med zalaganjem krmišča za muflone FOTOgrafije: SKZLD CELJE

Društva za zaščito živali lovcem mnogokrat očitajo, da ubijajo živali predvsem zaradi užitka, in jih imajo le za nebodijihtreba, odrekajo jim celo vsakršno korist. Da so to napačne predstave, dokazuje tudi nedavni tabor mladih, ki so ga po enoletnem premoru zaradi covida-19 že sedmič organizirali v sodelovanju z LD Rečica pri Laškem.
<br />
Skupinska slika udeležencev, njihovih mentorjev in vodnikov lovskih psov

Skupinska slika udeležencev, njihovih mentorjev in vodnikov lovskih psov

Kot je na facebooku Lovske zveze Slovenije zapisal strokovni tajnik Savinjsko-Kozjanske zveze lovskih družin (SKZLD) Zdravko Mastnak, se je tridnevnega avgustovskega tabora v planinskem domu na Šmohorju udeležilo 21 otrok. Po prihodu v dom, namestitvi na skupna ležišča in zajtrku jim je svetovalec za projektno delo Lovske zveze Slovenije Tilen Hvala najprej predstavil projekt vnovične naselitve risa v Sloveniji, dopoldne pa so jih seznanili z lovstvom kot dejavnostjo, z zgodovino lova, lovskega orožja, šeg in navad ter z uporabo lovskega roga.

​Popoldne so jim predstavili lov s sokoli, na katerem so otroci izvedeli, s katerimi vrstami ujed je pri nas dovoljeno loviti. Člana Sokolarske zveze Slovenije Vilma Alina Bezenšek in Herbert Goriup sta jim razložila, da se lahko v Sloveniji lovi le z doma izvaljenimi in vzgojenimi ujedami. Ob koncu prvega dne so spoznali še divjad, ki živi na območju Slovenije, ter vrste in načine lova, ki ga lovci izvajajo. Zvečer pa so organizirano odšli še v lovišče, kjer so z visokih prež opazovali prihod divjadi na pašo.
 

Krmili muflone


Drugi dan so spoznavali lovske tehnične objekte ter njihovo uporabo. Po razdelitvi v dve skupini je prva s pomočjo lovcev naredila lovsko stezo do nove preže, ki so jo člani postavili že spomladi, druga pa je založila dve krmišči za muflone, ki ju upravlja LD Rečica pri Laškem. Po kosilu jih je revirni gozdar Rok Golob peljal v gozd, kjer so spoznavali drevesne vrste na območju Šmohorja in tamkajšnji gozdni ekosistem. Po popoldanskem počitku in prostih aktivnostih je sledil večerni odhod v lovišče.
 

Dan lovske kinologije


Zadnji dan je bil namenjen lovski kinologiji in streljanju z malokalibrsko puško v tarčo s silhueto srnjaka. Po zajtrku so najprej odšli v lovski dom LD Rečica pri Laškem, kjer so jih že čakali vodniki lovskih psov. Predsednik Lovskega kinološkega društva Celje Janez Šumak jim je predstavil vrste lovskih psov in njihovo delo, nakar so vodniki s svojimi štirinožci prikazali še vaje iz poslušnosti in ubogljivosti ter prikaz dela lovskega psa na umetni krvni sledi. Seveda so vsi težko pričakali tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško. Streljali so na tarčo srnjaka. Mnogi so tekmovanje komaj dočakali, veliko pa jih je doma že prej treniralo z zračno puško.


Nekaj posebnega je bil zaključek tabora, saj so nadobudneže v planinskem domu že čakali starši. Navzoče so pozdravili podpredsednik Savinjsko-Kozjanske zveze lovskih družin (SKZLD) Vinko Blažinčić pa starešina LD Rečica pri Laškem Gregor Horjak, ki je pohvalil udeležence in še posebno njihove strelske sposobnosti, in strokovni tajnik SKZLD Zdravko Mastnak, ki je bil ves čas z njimi ter se jim je tudi zahvalil za disciplino.


Vsak je prejel spominsko priznanje za udeležbo, najboljši trije v streljanju pa še pokale. Zmagal je Maks Jager, drugi je bil Lukas Ancelj, tretja pa Neja Podlesnik. Tabor so končali s skupnim kosilom s starši.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas