BANKROT

Kraljestvo se je sesulo v nekaj dneh

Bankrot ene največjih platform za trgovanje s kriptovalutami je sprožil preplah na trgu digitalnega denarja.
Fotografija: FTX gre v bankrot.

Foto: Dado Ruvić/REUTERS
Odpri galerijo
FTX gre v bankrot. Foto: Dado Ruvić/REUTERS

Ena največjih borz kriptovalut FTX.com, ki je v postopku bankrota pred sodiščem v New Yorku, že slab mesec, natančneje od 11. novembra, ko je bil ta sprožen, buri duhove v poslovnem svetu, ki stavi na vsemogočnost in visoke dobičke, kar prinaša trgovanje s kriptovalutami. Odvetniki, ki pred sodiščem vodijo postopek bankrota podjetniškega podviga Sama Bankman-Frieda, ustanovitelja in donedavnega glavnega izvršnega direktorja proslule platforme, opisujejo, da so priča najhitrejšemu in najbolj mogočnemu kolapsu nekega podjetja v dosedanji zgodovini korporativne Amerike.

Ustanovitelj platforme Sam Bankman-Fried

Foto: REUTERS
Ustanovitelj platforme Sam Bankman-Fried Foto: REUTERS

V podjetju namreč manjka med eno in dvema milijardama ameriških dolarjev, ki sicer pripadajo vlagateljem borze FTX. Stečajni postopek bodo vodili po ameriškem stečajnem postopku, in sicer po 11. poglavju stečajne zakonodaje, ki podjetju omogoča, da pod nadzorom sodišča prestrukturira svoje dolgove in hkrati nadaljuje poslovanje. Da bo ta proces uspešen, dvomijo mnogi poznavalci v ZDA, saj so bili v FTX v hudih finančnih težavah. Tudi bankrot so morali razglasiti v trenutku, ko je konkurenčna platforma Binance odstopila od prevzema FTX. Razlog je bil seveda en sam – hude finančne težave.

Binance je od prevzema odstopil le en dan potem, ko je objavil svojo namero, da vzame konkurenčno platformo pod svoje okrilje. »Na začetku smo upali, da bomo lahko strankam FTX pomagali zagotoviti likvidnost, ampak težave presegajo naše zmogljivosti,« so zapisali ob odstopu od prevzema.

Osebni fevd

Stečajna uprava zdaj pravi, da je bilo cesarstvo kriptovalut, ki ga je okoli 130 povezanih podjetij zgradil Bankman-Fried, vodeno pravzaprav kot njegov osebni fevd. Čeprav priznavajo, da sta bila trgovanje z digitalnim denarjem in vlaganje v tehnologijo glavna usmeritev podjetja, je bilo tudi nekaj odtekanja denarja v druge dejavnosti, kot je denimo 300 milijonov dolarjev vreden nakup nepremičnin na Bahamih.

Ekspresni padec cesarstva Sama Bankmana-Frieda se je začel v prvih dneh novembra, ko je bil na spletnem portalu CoinDesk, ki večinoma poroča le o dogajanju s kriptovalutami in trgovanju z njimi, objavljen članek. V njem so Bankman-Frieda, ki je bil poleg borze FTX tudi lastnik sklada za trgovanje z digitalnim denarjem, obtožili, da je namerno uporabil eno svoje podjetje, da je z denarjem lažno podpiral in napihoval drugo, seveda brez ustreznega finančnega kritja. Ker so k članku priložili dokumentacijo, ki naj bi dokazovala njihove trditve, so se zelo kmalu začele špekulacije, češ da je dokumente spletnemu portalu CoinDesk priskrbel Changpeng Zhao, nekdanji soustanovitelj FTX in lastnik zdaj največje svetovne borze kriptovalut Binance.

Ta je te špekulacije sicer takoj zavrnil, ker če bi se izkazale za resnične, bi to lahko pomenilo, da bi se hotel ​ Binance na tak podel način znebiti največje konkurence. A tudi njegovo zatrjevanje, da s člankom na CoinDesku nima nič, je čudno, saj se je njegovo podjetje Binance že dan po tem, ko so se nekako strinjali, da bodo posegli v reševanje FTX, umaknilo iz posla. Namigovanja o njegovi senci za vsem skupaj tako še vedno ne pojenjajo.

Vhod v luksuzno rezidenco na Bahamih, kamor je med drugim preusmerjal denar od trgovanja. Foto: Koh Gui Qing/REUTERS
Vhod v luksuzno rezidenco na Bahamih, kamor je med drugim preusmerjal denar od trgovanja. Foto: Koh Gui Qing/REUTERS

Še posebno ker je Changpeng Zhao zelo dobro poznal Bankman-Frieda. Začela sta namreč kot partnerja, saj je bil Changpeng s svojim Binanceom prvi vlagatelj v FTX. Ko se je slednji finančno toliko okrepil, je Bankman-Fried odkupil delež Binancea. Sčasoma sta se razšla, tudi poslovno, a oba sta zelo dobro poznala, kako deluje trg kriptovalut, saj sta bila lastnika dveh največjih platform.

Govorice o Changpengovi dolgi roki pri propadu FTX spodbuja tudi dejstvo, da je šef Binancea v začetku novembra, v času objave članka na CoinDesku, najavil prodajo vseh svojih digitalnih žetonov družbe FTX FTT, vrednih okoli 530 milijonov evrov. Istočasno je žetone FTX primerjal s kriptovaluto luno, ki je maja izgubila kar 99 odstotkov vrednosti, čeprav so jo razglašali za zelo stabilno. Chanpengova najava je med vlagatelji FTX sprožila paniko, z borze so umaknili za več kot 6 milijard evrov kriptovalut.

Stotisoči ostali brez vložkov

Taka panika je seveda povzročila hud padec vrednosti FTX in Bankman-Fried je začel iskati rešitev. Ena je bila tudi to, da se je obrnil na Binance. A so se ti kot morebitni rešitelji njegovega imperija po enem dnevu premislili, čeprav so že podpisali namero za nakup platforme FTX. Za rešitev pred bankrotom bi FTX po nekaterih navedbah potreboval vsaj 9 milijard evrov, ki pa jih ni bilo od nikoder. Bankman-Fried je zato potem, ko je podjetje vložilo bankrot, odstopil z vseh položajev in v le nekaj dneh je njegovo velikansko premoženje, ki so ga ocenjevali na gromozanskih 16 milijard evrov, padlo na manj kot milijardo.

A padlo ni samo premoženje Bankman-Frieda, temveč so brez denarja ostali tudi številni vlagatelji v digitalni denar. Preiskava ameriškega stečajnega sodišča bo ugotovila, koliko vlagateljev v kriptovalute je izgubilo vložek. Za zdaj govorijo o več kot sto tisoč vlagateljih, nekateri ameriški mediji pa namigujejo, da bi jih lahko bilo tudi blizu milijon. Dva sta zaradi propada FTX izgubila več kot 200 milijonov evrov.

Propad platforme FTX so začeli preiskovati tudi ameriški finančni organi, čeprav bodo naleteli na nemalo težav. Medtem ko je trg delnic in vrednostnih papirjev relativno dobro zakonsko reguliran in se zelo dobro ve, kaj se sme početi in česa ne, je trgovanje z digitalnim denarjem bolj ali manj še stvar svobodnega trga. Zanimivo je, da je bil prav Sam Bankman-Fried eden najglasnejših zagovornikov, da bi bilo treba tudi trg kriptovalut zakonsko urediti in nadzorovati, njegov nekdanji partner Changpeng Zhao pa eden najglasnejših zagovornikov svobodnega trgovanja z digitalnim denarjem.

Zdaj ko je bankrot FTX sprožil pravo paniko med trgovci s kriptovalutami, pa je očitno Changpeng obrnil ploščo in začel govoriti, da določeni zakonski nadzor na trgu kriptovalut niti ne bi bil tako slab. Navsezadnje bi tako lahko imeli vlagatelji nekakšno garancijo, da bodo ob trgovanju s kriptovalutami vsaj deloma zaščiteni pred krutimi udarci svobodnega trga.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas