FESTIVAL DOMAČIH SORT

Geza se s šmarnico ne zeza

Kletarji od Prekmurja do Dolenjske osvojili kar 21 zlatih in 77 srebrnih kolajn.
Fotografija: Letos so ocenili 167 vzorcev. Foto: Oste Bakal
Odpri galerijo
Letos so ocenili 167 vzorcev. Foto: Oste Bakal

V Geza Pubu v Beltincih je potekal zelo poseben dogodek – Festival domačih sort z odprejto küjnjo, ki je po dolgotrajni prireditveni suši zaradi korone popestril zabavno življenje v tem delu Prekmurja. Poleg pokušine pijač, ki jim uradno rečejo fermentirane alkoholne pijače iz samorodnih trt, kot so šmarnica, jurka, kvinton, izabela, gamay in druge, so že tretjič organizirali tudi podelitev odličij najboljšim pridelovalcem. V treh letih so ocenili 520 vzorcev, je povedal Ernest Novak, vinski strokovnjak iz OE KGZ Murska Sobota, ki vodi ocenjevanje.

Pobudnik tekmovanja in promocije pijač iz samorodnic, znani pomurski humorist, glasbenik in podjetnik Geza Farkaš, pa je poudaril: »Zanimanje za samorodne sorte je bilo že nekoč veliko, bili pa so tudi časi, ko so bile samorodne sorte zaničevane. Zdaj so spet prišli časi, ko je neškropljeno, domače in bio postalo trend v svetu in so ekološko pridelane stvari, tudi grozdje, postale zelo priljubljene. Ponosni smo, da proizvajalci prihajajo iz vse Slovenije in tudi sosednjih držav. Skratka: ob hišah, domačijah sadimo rajši brajde s samorodnicami kot pa ciprese!«
Nagrajeni pridelovalci samorodnic Fotografije: Oste Bakal
Nagrajeni pridelovalci samorodnic Fotografije: Oste Bakal

Po besedah Ernesta Novaka želijo z ocenjevanjem dvigniti kakovost pijač iz samorodnic in vzpostaviti nadzor, da se otresejo očitkov o »zastrupljanju« zaradi domnevne večje vsebnosti metanola teh pijačah. Leta 2019 so preverili 190 vzorcev, lani 163 in letos 167; manjše število vzorcev letos in lani je najbrž povezano s pandemijo koronavirusa.
Vzorce za letošnje preverjanje so dostavili kletarji iz naslednjih občin: Starše (23 vzorcev), Moravske Toplice (18), Duplek (14), Murska Sobota (10), Beltinci, Odranci, Puconci (po 9), Makole, Trebnje (po 7), Cankova (6), Žužemberk (5), Novo mesto (4) in Ormož en vzorec. Iz Hrvaške jih je prišlo šest. Med vzorci, ki jih je pregledala anonimna strokovna žirija, je prevladovala jurka, sledile so ji šmarnica, rdeče, rdečkaste zvrsti, sorta gamay, penine, kvinton ... »Na podlagi izkušenj iz prejšnjih let ugotavljam, da so predvsem na okus fermentirane pijače v primerjavi z žlahtnimi vini manj polne, zato smo tu znižali kriterij ocene za dve točki. Podeljeno je bilo 21 zlatih in 77 srebrnih medalj,« nam je še razložil Novak.


Z ocenjevanjem je zagotovo najbolj zadovoljen Jani Erniša s Suhega Vrha nad Moravskimi Toplicami, ki je osvojil tri zlate medalje (peneča šmarnica, peneče rdeče in rdeča zvrst), zlate medalje so prejeli še: dve Silvo Gregorič (Dogoše), po eno pa Janko Munda (Mala Nedelja), gostitelj Geza Farkaš za penino iz šmarnice, Jože Kociper (Odranci), Jan Heler (Dogoše), Matjaž Žnuderl (Senčak), Robert Vintar (Ljutomer), izletniška kmetija Kozelovi (Gerlinci), Viničarska ekipa občine Starše, Leon Šerbinek (Zlatoličje), Aleksander Cvitanič (Zamušani), Matečko (Spodnje Hlapje), Andrej Trtnik (Lisec, Trebnje), Vili Peklar (Duplek), Marija Miklavžič (Duplek), Martin Klanjšček (Makole) in Branko Mesarič (Beltinci).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije