KURE

Fentaš kokoš

Tridnevni kurji piknik pod Poreznom visoko v Cerkljanskem hribovju.
Fotografija: Kokoši so seveda največje zvezde. Foto: Facebook
Odpri galerijo
Kokoši so seveda največje zvezde. Foto: Facebook

Daljnega leta 1981 ali morda 1982 so si trije prijatelji na vrhu Porezna privoščili piknik. Zakurili so ogenj in na žaru med skalami pekli piško (fotografijo hranimo v uredništvu). Srečko in Bičkov sta odšla na pivo v kočo, danes že pokojni Andrej pa je moral paziti na žar. Ker mu je bilo dolgčas, se je pridružil prijateljema in pozabil na pečeno kuro. Ko se je spomnil, je bilo že prepozno, kura ni bila spečena, marveč prepečena.

Udobno ni, je pa zato toliko bolj okusno! Foto: Dušan Malovrh
Udobno ni, je pa zato toliko bolj okusno! Foto: Dušan Malovrh
»Jebemti, Andrej, fentaš kokoš!« je vzkliknil Bičkov. Vse preostalo je zgodovina. Iz te fentane, se pravi pokvarjene kure na vrhu Porezna se je rodila ideja, iz ideje pa kar tridnevni kurji piknik, imenovan Fentaš kokoš, ki ga v takem obsegu prirejajo že od leta 1997. Letos so ga še posebno nestrpno pričakovali, saj ga dve leti ni bilo, najprej zaradi slabega vremena, lani zaradi epidemije covida-19.

Tretji avgustovski konec tedna je tako prireditev na Vršah pod cerkljanskim očakom Poreznom obiskala množica ljudi, največ domačinov in planincev. Mnogi obiskovalci si okoli baznega tabora piknika postavijo celo šotore, kar je razumno, saj je vrnitev v dolino po prekrokani noči lahko zelo naporna in tudi nevarna.

Bazni tabor velepiknika Foto: Moni Malovrh
Bazni tabor velepiknika Foto: Moni Malovrh
»Piknik je bil prvotno pokošnica, to je pojedina ob zaključku sezone košnje, vendar se je vedno bolj razširjal, saj nismo bili skopušni do mimoidočih. Za Fentaš kokoš stopimo skupaj vsi iz vasi Labinje, pomagajo nam tudi gasilci iz Cerknega in drugi prijatelji,« nam je povedal organizator piknika Matej Močnik. In še to, da glasbenikov na piknik nikoli ne vabijo, da bi nastopali, ker »muzika pride sama«.

Letos je prišla godba na pihala iz Cerknega.
Po neuradnih, a zanesljivih podatkih so od petka popoldne do nedelje zvečer obiskovalci zmazali kar 1700 kilogramov kokoši, ki jih dobavlja Perutnina Ptuj, po posebnem lokalnem receptu jih peče Julijano Julka, goste pa po porcijo kliče Jernej Moravec: »Kure, kure, kure!«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije