REGRAT

Zdravilo na travniku

Objavljeno 21. april 2015 13.40 | Posodobljeno 21. april 2015 13.42 | Piše: L. A.
Ko se regrat na travnikih obarva rumeno, je čas za nabiranje njegovih cvetov, ki imajo prav tako številne zdravilne učinke.
Pomembno je tudi kako nabiramo cvetove.

Če smo še pred nekaj dnevi opazovali sklanjajoče se ljudi, ki so z nožički s pravkar ozelenelih travnikov izbrskali sveže šope regrata za spomladansko solato, se je te dni slika nekoliko spremenila. Zamenjali so jih nabiralci rumenih regratovih cvetov.

Zdravilne učinkovine

Navadni regrat (Taraxacum officinale) ali mlečec je zeljnata travnica, ki je še pred cvetenjem pogosto na krožnikih slovenskih družin. Regratovi listi so žagasto narezani in sestavljajo rozeto, cvetovi pa so na visokem, votlem steblu, iz katerega se, ko ga utrgamo, pocedi veliko zdravilnega mlečka. Regrat je po zimskem spanju telesa zelo zdravilna in krepčilna rastlina. Zaradi grenčičnih snovi pospešuje izločanje prebavnih sokov, spodbuja apetit in prebavo, vpliva tudi na čiščenje krvi. Starejši znajo povedati, da pospešuje spiranje sečnih izvodil pri vnetjih, saj pospešuje izločanje seča, pomaga pri protinu, revmi, krvnih boleznih...

Mlade liste največkrat uporabimo kot spomladansko čistilno kuro v obliki solate, ki jo običajno zmehčamo s kuhanim krompirjem ali fižolom, odlično pa se prilegajo tudi trdo kuhana jajčka. Liste regrata, ki vsebujejo veliko vitamina C in A, lahko izstisnemo v sok, cvetove in korenine pa uporabimo za pripravo čaja, saj vsebujejo mnogo kalija ter nekaj železa in bakra.

Kako in kdaj nabiramo

Regratove cvetove nabiramo že zjutraj, še preden začnejo po njih letati čebele, pravi Patricija Šenekar z ekološke kmetije Hiška zelišč. Regrat mora biti s stožcem na sredini, kar pomeni, da se še ni razcvetel do konca. Če bi nabirali že razcvetenega, bi se ob sušenju razcvetel v lučko in zasemenil. Tako nabrane cvetove uporabljamo za septembrsko pripravo biodinamičnega kompostnega preparata. Sušijo se na toplem, suhem in zračnem od tri do štiri dni, nato jih shranimo v temen prostor. Posušene cvetove in korenine zdrobimo in shranimo. Za poparek potrebujemo dve čajni žlički in dva decilitra vrele vode, pustimo stati deset minut. Popijemo dve skodelici na dan, po glavnih obrokih. Ljudska modrost pravi, da regrat menda upočasnjuje staranje. Cvetove lahko po setvenem priročniku nabirate še 23., 24., 25., 27., 28. in 29. aprila.

Regratov med

Potrebujete pol kilograma cvetov, tri kilograme sladkorja in tri bio limone. Cvetove zavrite v treh litrih vode, nato jo odstavite in ohladite. Izstisnite in odcedite kuhane cvetove, tekočino znova zavrite, dodajte sladkor in limone, nato pa pri nižji temperaturi kuhajte še vsaj tri ure, dokler se masa popolnoma ne zgosti. Shranite v običajne steklene kozarce za med.

 

Deli s prijatelji