ODVISNOST

Zasvojenost z internetom poškoduje možgane

Objavljeno 22. januar 2012 08.00 | Posodobljeno 22. januar 2012 08.00 | Piše: M. F.
Kadar odvisnik nima dostopa do spleta, doživlja pravo abstinenčno krizo.
Brez računalniške miške odvisniki od spletnih vsebin doživljajo abstinenčno krizo.

»Internetna odvisnost ovira delovanje živčnih celic pri najstnikih in povzroča podobne poškodbe na možganih kot zasvojenost z drogami ali alkoholom,« je odkrila raziskava kitajske akademije znanosti iz Wuhana. V njej je sodelovalo 33 najstnikov. 17 med njimi je bilo zasvojenih s spletnimi vsebinami, medtem ko se jih 16 s to težavo ni soočalo. Med njenim potekom so znanstveniki uporabili magnetno resonanco in tako natančno spremljali vpliv interneta na strukturo možganov, piše Daily Mail.

Poškodbe na možganih

Pri najstnikih, ki so bili diagnosticirani kot odvisniki, so znanstveniki opazili poškodbe na belem tkivu možganov, ki med seboj povezuje vitalne dele odgovorne za čustvovanje, odločanje in samonadzor. Prav take poškodbe pa se na tkivu možganov pojavijo tudi pri ljudeh, ki so zasvojeni s kemičnimi substancami.

Abstinenčna kriza

Kot odvisnost od interneta je sicer označena nenadzorovana uporaba vsebin s spletnega omrežja, ki vpliva na kakovost življenja. Če se odvisniku prepreči dostop do računalnika, dejansko doživlja abstinenčno krizo, ki se odraža z drgetanjem telesa, živčnostjo, nervozo ter destruktivnimi mislimi. »V večini primerov je bilo opaziti pri odvisnikih celo podzavestno premikanje prstov, kot bi se ti sprehajali po tipkovnici,« je povedal vodja raziskave  dr. Hao Lei.

Spletna odvisnost je »prava« vrsta odvisnosti

Nepravilnosti v belem tkivu in drugih delih možganov torej niso značilne zgolj za odvisnike od drog in alkohola. Pojavijo se tudi pri tistih, ki so zasvojeni z internetom. Pri obojih so seveda prisotne tudi spremembe v obnašanju. »In čeprav je bila zasvojenost z internetom do nedavnega obravnavana zgolj kot vedenjska motnja in ne kot 'prava' odvisnost, so zadnje raziskave dokazale, da prinaša tudi fizične spremembe v strukturi možganov, zato bo nedvomno uvrščena v kategorijo fizičnih zasvojenosti,« je prepričana  dr. Henrietta Bowden-Jones z Imperial Collegea v Londonu.

Deli s prijatelji