MAŠČOBE IN SLADKOR

Sladkor je povsod in tako nas počasi ubija

Objavljeno 12. februar 2014 10.00 | Posodobljeno 11. februar 2014 15.23 | Piše: Da. M.

Maščobe nas energetsko napolnijo kot oglje, počasi in dolgoročno.

Če živimo drugače od Kremenčkovih, se tudi drugače prehranjujemo.

V času, ko nas preplavljajo številne informacije o zdravi prehrani, te pa se med seboj neredko tudi izključujejo, ne vemo, ali naj se prehranjujemo kot jamski človek, ki je vse svoje življenje fizično delal in ne kot mi danes večino časa preživel sede za računalnikom.

»Če je bil vaš prednik nabiralec, potem vsako uro nekaj poberite iz zemlje in pojejte, če pa je bil vaš prednik lovec, potem se lahko vsaka dva dni dobro najeste,« v šali pravi Branko Gradišnik in s tem ponazarja, naj vsak človek sam najde zase najprimernejši način prehranjevanja. Gradišnik, ki je prevajalec knjige Mastna laž ali Grenka resnica o sladkorju endokrinologa Roberta H. Lustiga, je že med samim prevajanjem spremenil svojo prehrano in se odrekel sladkorju.

Hrana brez dekleracije je tista prava

Za spremembo se je odločil tudi doktor farmacije Klemen Rojnik, ki je lani na havajskem triatlonu Ironman dosegel drugo mesto v svoji kategoriji. Rojnik pripoveduje, da je bil dve leti vegetarijanec, ob tem pa bil ves čas lačen in se hkrati tudi redil.

»Nato sem se začel prehranjevati na način, na kakršen so naša telesa narejena. Kje so pred tisoč leti našli ogljikove hidrate in sladkor,« pravi Rojnik, čigar prehrana temelji na maščobah. Zdaj ogljikove hidrate uživa le med tekmovanji, saj mu ti dajo energijo. Sicer pa primerjavo energetske vrednosti maščob in ogljikovih hidratov predstavlja z ogljem in papirjem. »Oglje počasi, a dolgo tli, papir pa hitro zagori in zgori,« pojasni Rojnik, pri čemer je oglje maščoba, papir pa ogljikovi hidrati.

image
To ni knjiga za samopomoč, temveč znanstvena knjiga, brez slik in barv. Mastna laž je izšla pri založbi UMco in stane 28,90 evra.

In kaj se torej znajde na jedilniku triatlonca in farmacevta Klemna? »Prava hrana. Tisto, kar ni pakirano v embalaži in nima deklaracije. Za zajtrk jem jajca, slanino, seveda oboje brez kruha. Tudi skuto, ker mleko prenašam, oreščke in zelenjavo. Vse, kar so včasih jedli,« pravi ultramaratonec, ki se drži maščobne prehrane. Pri tem pa ne smemo zanemariti, da Klemen vsak dan s treningi porabi več tisoč kalorij.

»Kalorije noter, kalorije ven – to ne velja. Naše telo je močnejše in bo še najbolj železno voljo preslišalo. Zakaj diete ne delujejo? Ker telo podhranjujemo oziroma mu ne dajemo dovolj energije. Nekaj časa bo šlo, a potem se bomo hitro vrnili v prejšnje stanje,« pravi Rojnik.

Nevarnost sladkorja

Robert H. Lustig se kot otroški zdravnik ukvarja s predebelimi otroki, pri tem pa ugotavlja, da se nam sladkor povsod ponuja, saj je namreč začel nadomeščati maščobe, kar povzroča številne bolezni. »Čeprav mi ni prav, da moram že tako zgodaj pokazati s prstom nanj, vas vseeno ne bom puščal nevedne. Gre za sladkor. To je substanca, s katero je nasičena malone vsa hrana in pijača tega sveta. To nas polagoma ubija,« piše Lustig v uvodu knjige Mastna laž.

 

Deli s prijatelji