TEKOČE ZDRAVJE

To se zgodi, če vsak dan pojeste žličko olivnega olja

Objavljeno 10. avgust 2016 09.00 | Posodobljeno 09. avgust 2016 08.55 | Piše: M. F.

Nad učinki boste navdušeni že prvi dan, edini pogoj pa je ekstra deviško olje.

Žlička olivnega olja na dan prežene mnoge težave.

Olivno olje je že od nekdaj cenjeno in uporabno v številne namene. Odlično je kot dodatek jedi in kot zdravilo, vse to pa zaradi antioksidantov, vitaminov A, D, E in K, sterolov, fenolov in nenasičenih maščobnih kislin, zlati oleinske kisline. Poglejte, kakšne bodo posledice, če boste vsako jutro zaužili zgolj žličko ekstra deviškega olivnega olja.

Zaščita proti raku

Snovi v olivnem olju zaviralno delujejo na pojav več vrst malignih obolenj. Kot so dokazale dosedanje raziskave, so najučinkovitejše pri preprečevanju raka dojk, zgornjega dela prebavil in rakavih obolenj na dihalih.

Zaščita pred demenco

Eden od vzrokov za nastanek alzheimerjeve bolezni je kopičenje betaamiloidov, rjavih celičnih odpadkov v možganih. Skupina strokovnjakov iz univerze Monroe v Louisiani je odkrila, da oleokantal, snov v ekstra deviškem olivnem olju, uravnava količino teh snovi v možganih in preprečuje njihovo nalaganje, s tem pa ščiti pred demenco.

Za dobro prebavo

Olivno olje je izvrstno odvajalo, ki preprečuje nastanek žolčnih kamnov ter varuje pred gastritisom in čirom na želodcu.

Uravnava krvni sladkor

Ekstra deviško olivno olje se je izkazalo pri preprečevanju sladkorne bolezni, izjemno dobrodošlo je tudi pri zdravljenju tega kroničnega obolenja.

Uravnava krvni tlak

Študija, katere rezultate so objavili v publikaciji Archives of Internal Medicine, je pokazala, da je bila potreba po zdravilih za uravnavanje tlaka pri sodelujočih, ki so vsako jutro zaužili 30 do 40 gramov olivnega olja, manjša kot pri onih, ki z oljem niso začeli dneva. Olivno olje namreč pozitivno vpliva na ožilje in tako niža krvni tlak. Hkrati maščobe v olju uravnavajo razmerje med slabim (LDL) in dobrim (HDL) holesterolom in je zato pomemben zaveznik pri ohranjanju zdravja srca.

Ni vseeno

Omenili smo že, da je za vse te učinke zaslužno ekstra deviško olivno olje, pri čemer je pomembno tudi, kako, kje in kako dolgo ga boste imeli v shrambi. Shranjujte ga v hladnem in temnem prostoru ter odprto porabite najkasneje v devetih mesecih.

 

Deli s prijatelji