Predstavitvena informacija
Obljubite si tisto, kar lahko izpolnite, in se tako osrečite.

Ne pozabite na novoletne obljube

Objavljeno 29. december 2011 12.04 | Piše: M. F.
Brez njih ne gre, žal pa prevečkrat ostanejo neizpolnjene.
Ne pozabite na novoletne obljube
Ne obljubljajte si, da se ne boste več tolažili s slaščicami, pač pa, da boste poskrbeli, da vam tolažba sploh ne bo več potrebna.

Ob novem letu se kar vrstijo. Nekatere so velike, druge drobne, večina pa najpogosteje ostane neuresničenih. Največkrat zato, ker se z njimi želite znebiti posledic, ne pa vzrokov zanje. Še naprej boste kadili, če boste živčni, jedli, če vam hrana pomeni tolažbo, še naprej se boste premalo smejali, če ne boste izpolnili ciljev, in boste potrti, če ne boste znali poiskati veselja v malih stvareh. Zato si letos obljubite nekaj drugačnega. Nekaj, kar boste lahko dosegli in uresničili, če boste le začeli na pravem mestu: globoko v sebi. Obljubite si torej, da:

… se boste znebili negativnih misli

Pogosto smo ljudje preveč samokritični in pri sebi opazimo zgolj slabosti. Kot bi bili že po naravi nagnjeni k temu, da sami sebe zaničujemo. Ne verjamete? Preizkusite svoje mišljenje in naštejte svojih pet slabosti in svojih pet vrlin. Kje se je zataknilo?

Negativno mišljenje o nas samih največkrat nima veliko skupnega s stvarnostjo. Prepričanja pa se nas držijo žal že od malih nog, ko smo verjeli vsemu, kar smo slišali, in zato še vedno dvomimo o svojih sposobnostih in raje verjamemo tistemu, kar slišimo.

Naj bo novo leto čas za spremembo razmišljanja. Poglejte nase s pozitivne strani. Strahove zamenjajte s pogumom, osvobodite se negativnih misli, pogledov in celo depresije. Postanite čustveno stabilnejši in mnogo lažje se boste spopadali z izzivi, pred katere vas postavlja življenje.

… boste pozabili na preteklost

Zagotovo se prepoznate v stavkih »Zakaj nisem tega storil(a) tako« ali »Moral(a) bi se obnašati drugače«, »Žal mi je, da nisem storil(a) tega«.

Lahko se pogledate nazaj, a le toliko, da napak iz preteklosti ne boste več ponavljali. Kar ste storili ali česar niste, tega ni mogoče spremeniti.  Zato ne gre obžalovati in se kriviti, pač pa pogledati v sedanjost in še naprej, v prihodnost. Rešite se preteklosti in glejte naprej!

… boste vztrajni, močni in odločni

Ko se srečate s težavo, o njej ne razmišljajte kot o problemu, pač pa kot o izzivu. Namesto da si rečete »Imam težavo«, si recite » Kako naj rešim ta izziv?«. Tako bodo težave postale izzivi in s tem sredstvo za vašo rast, razvoj in vir moči.

… si boste postavili dosegljive cilje
Cilji naj bodo kratkoročni, zapisujte si jih, tako bodo mnogo bolj otipljivi in lažje uresničljivi. Ko si boste zadali cilje, si omislite načrt za njihovo uresničitev. Načrtujte aktivno in tako boste imeli občutek, da je prihodnost v vaših rokah.

… se boste še naprej učili

Ne zaspite v ugodju in ne predajajte se zgolj nalogam, ki od vas  zahtevajo le malo  truda in miselnega napora. Res je, na prvi pogled je tako lažje, a to vas bo oropalo intelektualne rasti. Utonili boste v rutino življenja, komuniciranja in razmišljanja ter na koncu zgolj še živoratili.

Storite nekaj zase: naučite se novega jezika, vpišite v tečaj slikanja, možnosti so neizmerne. Vzdržujte in zadovoljujte potrebo po učenju in naj življenje za vedno ostane avantura.

Deli s prijatelji