HOMEOPATIJA

Natrium chloratum zdravi suhe izpuščaje ali herpes

Objavljeno 14. april 2012 19.00 | Posodobljeno 14. april 2012 19.00 | Piše: Tadeja Rajer

Natrium chloratum ali tradicionalno natrum muriaticum je homeopatsko zdravilo, narejeno iz kuhinjske soli.

V času Martina Krpana je bila sol dragoceni predmet trgovanja, po čemer je dobila tudi ime; latinsko salarium pomeni denar, odmerjen rimskim vojakom za njen nakup. Je nepogrešljiva snov v prehrani, uporablja se za konzerviranje in daje hrani aromo. V kuhinji je priporočljiva njena zmerna uporaba, saj lahko prevelika tudi škodi zdravju. Z majhnimi količinami soli tudi v prehrani upoštevamo homeopatsko načelo, ki zagovarja uporabo čim manjšega odmerka snovi oziroma zdravila, ki še deluje.

Pri komu zdravilo dobro deluje?

Je zdravilo številka ena za izpuščaje z mehurčki na ustnicah ali suhe izpuščaje na koži brez preostalih pomembnih simptomov. Človek, pri katerem zdravilo dobro deluje, je po naravi zelo občutljiv in pošteno zamerljiv, saj si storjene krivice za dolgo zapomni ter jih težko odpušča. Življenje jemlje resno in dobesedno, pred ranljivostjo pa se ščiti tako, da težave potlači ter jih navidezno ne občuti. Gre za močno vase zaprto osebo, ki ne more jokati, se umika v samoto in ima odpor do tolažbe, sprejme jo le od izbrancev, zato je zelo pomembno zdravilo pri tihi žalosti. Izločki pri težavah so beli, podobni beljaku, človek ima željo po soli. Težave se izboljšajo pri ležanju, počitku in potenju, poslabšajo pa na vročini, posebno na soncu in morju.

Upoštevajte značilnosti osebe

To je sicer glavno zdravilo za herpes oziroma izpuščaje na ustnicah, okoli ust ali v kotičkih, ki jih povzroči sonce, dehidracija ali zatrta žalost, vendar pa je velika napaka, če bi ga predpisali samo na osnovi enega simptoma oziroma diagnoze. Poleg nje moramo vedno upoštevati tudi emocionalne in splošne značilnosti osebe. Za natrum muriaticum je splošno značilno, da se težave na koži pojavijo po razočaranju ali dolgotrajni neizraženi žalosti.

Dobro deluje pri prehladu, pri katerem človeku teče vodeni izcedek iz oči, nosni izloček pa polzi po zadnji strani grla, je obilen, bele barve, voden in se izmenjuje z zamašenim nosom. Človek pri tem ne okuša in ne vonja, občuti grenek, slan okus in izjemno žejo ter ima suha usta. Lahko se pojavi tudi kihanje, ustnice so suhe in razpokane. Če se simptomi kot pri prehladu pojavijo tudi pri senenem nahodu, poleg tega pa so prisotni še splošni simptomi, je to zdravilo tudi za odpravo senenega nahoda.

Tudi proti glavobolu

Zdravilo lajša hude izbruhe glavobola ali migrene nad očmi s kljuvanjem in razbijanjem ter z motnjami vida (npr. pojav cikcakastih črt). Pomaga pri zastajanju vode in hudih glavobolih pred menstruacijo ali med njo. Vzrok glavobola je pogosto psihičen, npr. žalost ali depresivno razpoloženje. Metode naravnega zdravljenja, vključno s homeopatijo, so nekoliko bolj zapletene, saj ne gre zgolj za zaužitje ustreznega protibolečinskega sredstva kot v klasični medicini, kljub temu pa se homeopatska zdravila dolgoročno zelo dobro obnesejo, saj težave postopoma izzvenijo. V večini kroničnih primerov, kadar težave trajajo nekaj mesecev, sta priporočljiva obisk homeopata in homeopatsko konstitucijsko zdravljenje.

Pri preobčutljivosti za sonce (alergiji) ali pri motnjah spanja zaradi dolgotrajne žalosti lahko ob ujemanju s splošnimi simptomi pomislimo na natrum muriaticum. Je zdravilo za odpravljanje belega izcedka iz nožnice, ki je posledica glivične okužbe, zdravi tudi ustne razjede, tvore na dlesni in vnetje dlesni.

Natrum muriaticum se v homeopatiji uporablja že od leta 1820, ko je dr. Hahnemann, utemeljitelj homeopatije, naredil prvi preizkus učinka zdravila na zdravih prostovoljcih. Zaradi njegove dolge uporabe in kliničnih primerov ozdravljenja številnih težav niso potrebni dodatni dokazi o njegovi učinkovitosti, je pa prav, da ga omenimo ob svetovnem tednu širjenja zavedanja o homeopatiji, ki poteka povsod po svetu od 10. do 16. aprila, letos na temo neplodnosti. Neplodnost je težava, ki je v zadnjih letih v porastu, vzroki zanjo so različni, denimo poznejša odločitev za otroka, nenaravna zamenjava žensko-moške vloge v družini in prevelika uporaba kontracepcijskih tablet, ki jih zaradi izločanja z urinom v okolje posredno uživamo nevede in nehote tako ženske kot moški. Če se že ne zavedamo, kakšno škodo delamo s tem sebi in posredno okolju, lahko vsaj vemo, da si lahko pri težavah z neplodnostjo pomagamo s homeopatskimi zdravili. Eno od teh je natrum muriaticum, saj se ob ujemanju s splošnimi in čustvenimi simptomi uporablja tudi za zdravljenje omenjene težave – a v tem primeru le ob pomoči profesionalnega homeopata.

Kdaj pomislimo na jemanje natrum muriaticuma?

•• pri herpesu ali izpuščajih, ustnih razjedah;

•• vročinskih mehurčkih in sončnem dermatitisu;

•• prehladu, senenem nahodu;

•• glavobolu, migreni;

•• nespečnosti;

•• belem izcedku iz nožnice;

•• kadar se težave pojavijo po razočaranju, dolgotrajni neizraženi žalosti, dehidraciji ali izpostavljenosti soncu in vročini. Oseba je občutljiva, močno vase zaprta, zamerljiva in težko odpušča. Ima željo po soli. Izločki pri težavah so podobni beljaku.

Poslabšanje: sonce, toplota, potenje, poleti, na morju.

Izboljšanje: pri umivanju z mrzlo vodo, ležanje, sveži zrak.

Deli s prijatelji