PREVIDNO

Deset živil, ki jih ni dobro jesti na prazen želodec

Objavljeno 10. januar 2017 08.00 | Posodobljeno 10. januar 2017 08.00 | Piše: M. F.

In nekaj takih, ki jih lahko.

Praznemu želodcu prijajo jajca.

Kadar želodec z zvoki sporoča, da v njem ni ničesar, največkrat posežete po hrani, ki ni ravno najboljši izbor, saj nekaterih živil ni priporočljivo uživati na prazen želodec. Poglejte, katerim se je bolje izogniti.

Pecivu iz krhkega, listnatega ali kvašenega testa

Živila, ki vsebujejo veliko maščob, sredstva za vzhajanje in kvas lahko povzročijo napihnjenost. Zlasti če se z njimi pogostite na prazen želodec.

Slaščicam

Sladkor spodbuja nastajanje inzulina ter obremeni trebušni slinavko. Uživanje slaščic na prazen želodec še poveča tveganje za sladkorno bolezen.

Jogurtu in drugim fermentiranim mlečnim izdelkom

Želodčna kislina uničuje dobre bakterije iz fermentiranih izdelkov, zato na zdravje nimajo nikakršnega vpliva. Nasprotno pa velja, kadar je v želodcu, preden se pokrepčate z jogurtom, s kefirjem ali kislim mlekom, že druga hrana.

Hruškam

V njih prisotna naravna vlakna lahko poškodujejo občutljivo membrano praznega želodca.

Paradižniku

Vsebuje veliko organskih kislin, ki povečujejo kislost v želodcu in lahko povečajo tveganje za čir na tem delu prebavil. 

Svežim kumaram in zeleni listnati zelenjavi

Te lahko, če jih uživate na prazen želodec, izzovejo zgago, napihnjenost in tudi prebavne krče.

Bananam

Banane so bogate z magnezijem in s kalijem. Zaužite na prazen želodec porušijo ravnovesje teh elementov, kar vodi v prebavne motnje ter ovira delovanje žolča.

Pekočim začimbam

Začinjena hrana na prazen želodec razdraži želodčno sluznico in pospeši izločanje želodčne kisline ter povzroči težave s prebavo.

Hladnim gaziranim pijačam

Uživanje hladnih gaziranih pijač lahko poškoduje želodčno sluznico in zmanjša prekrvavljenost želodca, zato je upočasnjena prebava.

Agrumom

Tudi v njih je veliko sadnih kislin, in če jih uživate na prazen želodec, lahko izzovejo zgago ter povečajo tveganje za gastritis in čir na želodcu.

Živila, ki jih smete jesti na prazen želodec

Ovsena kaša

Ovsena kaša varuje zdravje želodca, spodbuja prebavo in zaradi vsebnosti topnih vlaknin zmanjšuje količino slabega holesterola v krvi.

Ajda

Jedi iz tega žita stimulirajo prebavila ter so odličen izvor beljakovin, železa in vitaminov.

Koruzni zdrob

Polenta, žganci ali druge jedi iz koruznega zdroba spodbujajo izločanje strupov in težkih kovin iz telesa, normalizirajo črevesno floro ter dolgo zadržijo občutek sitosti.

Pšenični kalčki

Dve žlici pšeničnih kalčkov vsebujeta približno 15 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina E in 10 odstotkov priporočenega vnosa folne kisline. Prav tako spodbujajo pravilno delovanje prebavil.

Jajca

Znanstveno dokazano je, da jajca, zaužita za zajtrk, lahko znatno zmanjšajo količino dnevno zaužitih kalorij. Zaradi svoje sestave pa so prebavilom prijazna tudi, če jih uživate na prazen želodec.

Lubenica

Ko bo nastopilo poletje, si z lubenico na prazen želodec lahko zagotovite primerno količino tekočine. Prav tako je lubenica dobra za zdravje oči in srca, saj vsebuje veliko antioksidanta likopena.

Borovnice

Študije so pokazale, da redno uživanje borovnic izboljšuje spomin ter uravnava krvni tlak in presnovo. Zlasti če jih uživate na prazen želodec.

Polnozrnati nekvašeni kruh

Sestavljeni ogljikovi hidrati, ki se v njem nahajajo, so nujno potrebni za telo. Najbolje jih je zaužiti zjutraj, ko v želodcu ni še ničesar.
 

Deli s prijatelji