DRUGAČEN PRISTOP

Ne z operacijami, ampak s prehrano nad srčno-žilne bolezni

Objavljeno 04. februar 2015 12.30 | Posodobljeno 04. februar 2015 12.30 | Piše: T. L.

Ameriški zdravnik trdi, da je mogoče z rastlinsko prehrano brez olja preprečiti in odpraviti resna srčno-žilna obolenja.

Srce najbolj ogroža sladkor.

O zdravljenju srčno-žilnih obolenj je bilo v zadnjih dneh veliko govora. Zanimanje javnosti je povezano predvsem s primerom Igorja Bavčarja, ki naj bi imel po trditvah njegove zdravnice Metke Zorc angino pektoris in naj bi zaradi bolezni potreboval tudi operativni poseg. Njegovo okrevanje naj bi nato trajalo kar nekaj mesecev.

So pa poleg konvencionalnih znanj in pristopov k zdravljenju srčno-žilnih bolezni (ki so eden pogostejših krivcev za prezgodnje smrti) na voljo tudi drugačni načini zdravljenja. Tako ima o zdravljenju srčno-žilnih bolezni povsem nasprotne izkušnje ameriški kirurg dr. Caldwell B. Esselstyn (sicer leta 1956 pri 23 letih olimpijski prvak v veslanju v osmercu ZDA). Svetovno slavo je požel, ko je po 20-letni raziskavi dokazal, da je mogoče s pomočjo prehrane preprečiti in tudi odpraviti resne srčno-žilne bolezni. V študijo je bila vključena skupina srčnih bolnikov z napredovalo koronarno boleznijo, petim od njih so kardiologi napovedali manj kot leto dni življenja, podobno pa kardiologi tudi od preostalih sodelujočih v študiji niso pričakovali dolgega življenja.  

Presenetljivo se je pri vseh bolnikih v skupini že po nekaj mesecih uživanja drugačne hrane stanje bistveno izboljšalo: iz prvotne skupine se jih je 17 držalo stroge Esselstynove diete vseh 20 let študije in vsi so kljub uradnim napovedim kardiologov živeli vseh 20 let, poleg tega pa v prvih 12 letih poteka študije pri nikomur niso zabeležili nobenega srčnega obolenja. 

Dr. Esselstyn trdi, da se konvencionalna kardiologija osredotoča le na simptome srčno-žilnih bolezni, ne pa na vzrok. Sam trdi, da je z rastlinsko prehrano brez olja (niti oljčnega), mogoče ne le preprečiti in ustaviti napredovanje bolezni srca, ampak tudi odpraviti bolezen. 

Deli s prijatelji