CVETJE

Zdravilni učinki mačeh

Objavljeno 08. marec 2012 19.15 | Posodobljeno 08. marec 2012 20.00 | Piše: Zlatko Zajc

Prevod latinskega imena Viola tricolor, ki ji pri nas pravimo divja mačeha, bi se glasil tribarvna vijolica.

Naše ime mačeha naj bi nastalo iz ljudske razlage o številu cvetnih lističev. Zgornja dva naj bi si zase izgovorila hudobna mačeha, kot svoj sedež, druga stranska lista sta bila dodeljena njenima hčerkama, na spodnjem pa sta se morali stiskati pastorki, in tako je cvet dobil ime, ki velja tudi za cvetice na gredicah. Raste po zapuščenih njivah, gozdnih parobkih in neobdelanih grobljah, le na vlažnem je ni mogoče najti. Takoj ko se oči privadijo raziskovanju, jo bomo zlahka zagledali in prepoznali. Drugače je rastlina dvoletnica, ki ima v zemlji skrito kratko, belkasto korenino, iz nje pa odganja več stebelc, ki so triroba. Spodnji listi so okroglasti in kratkopecljati, zgornji pa so bolj suličaste oblike in imajo daljše peclje. Cvetni listi, ki jih je pet, imajo različne odtenke, najbolj pa je vidna rumenkasta barva. Nabiramo celo rastlino v času njenega cvetenja, to je od maja do konca avgusta. Sušimo jo v senci in jo večkrat obrnemo. Korenine izkopavamo v začetku jeseni in jih prav tako očiščene posušimo. Naberemo jih na nitko in postavimo na prepih.

Odlično čisti kri

Vse mačehe so brez vonja, okus pa imajo po travi. Kljub skromnosti in majhni rasti pa vsebujejo divje mačehe kar precej snovi, ki dobro vplivajo na človekovo telo in pomagajo pozdraviti ali vsaj omiliti nekatere bolezni.

Divja mačeha se že dolgo uporablja v ljudskem zdravilstvu, uradna medicina pa se je še ni usmilila in jo raziskala. Iz nekaj njenih lastnosti izhaja vsa njena zdravilnost. Predvsem odlično čisti kri, pospešuje potenje in odvajanje vode iz telesa in poleg tega še blaži bolečine.

Zdravi krče

Čaje si pripravljamo iz rastline in jih uživamo, kadar želimo pozdraviti zlatenico, pomaga pri poapnenju ožilja in različnih krvnih boleznih, zdravi bolezni sečil in se obnese tudi pri nehotenem uhajanju urina, raztaplja pesek v ledvicah, zdravi slabe živce in izčrpanost, pomaga pri živčnem utripanju srca. Z njo zdravimo tudi histerijo in krče pri otrocih.

S pitjem čaja ali z umivanjem zdravimo še neprijetnosti na koži, kot so mozoljavica, kožni izpuščaji ali mehurčki ali vztrajna srbečica. Zaradi naštetih lastnosti je uporabna tudi za tiste, ki jih mučita revmatizem in protin.

Za boljše počutje

Čaj pripravimo na dva načina, in to tako, da jo osem ur namakamo v hladni vodi ali pa prelijemo čajno žličko rastline z vročo vodo. Merica je ena čajna žlička na skodelico čaja in na dan popijemo dve.

Kadar je namen čiščenje krvi ali zdravljenje živcev, je dobro čaj sladkati z medom. Za slabe živce in histerijo dodamo še malo orehovega listja in pijemo prav tako dve skodelici na dan. Naredimo si lahko posebno mešanico za čiščenje krvi, ki naj jo pijejo tudi zdravi, a le kot spomladansko kuro za boljše počutje. Takšen čaj je dobro piti 14 dni. Sestavljen je iz 100 gramov divje mačehe, dodamo še po 50 gramov listov črnega bezga, listov koprive in navadnega repinca. S čajem iz korenin pa dobimo preprosto bljuvalo, ki ga dajemo piti tistim, ki so se zastrupili.

Seveda ima ta skromna rastlinica tudi nekaj čarobnih moči. Če jo nosimo pri sebi, bo privabila ljubezen. Če jo zasadimo v obliki srca in če bo rasla, se bo podobno dogajalo naši ljubezni. Če pa nabiramo še rosne mačehice, bo kmalu deževalo.

Deli s prijatelji