VINO

Trgatev v ampelografskem vrtu

Objavljeno 18. oktober 2011 23.19 | Posodobljeno 19. oktober 2011 14.32 | Piše: Jože Miklavc

Na Plitvičkem Vrhu 128 različnih sort in klonov vinske trte

Nasmejani Danilo Steyer

Po trdem delu in izjemnih vremenskih razmerah se vinarjem letos kar smeji od zadovoljstva. Vino bo, kot obeta mošt, izjemen letnik z mnogo presežki. Kako bo s prodajo v tem kriznem obdobju na tujem trgu, je še marsikje uganka, doma pa je znano, da bolj ko smo Slovenci ogroženi in obupani, bolj ga pijemo. Žal mnogi segajo po cenenih, nezdravih pijačah, kar ni dobro. Boljše bi bilo zvrniti sem ter tja kakšen kozarček letošnjega letnika, ki se kar smeji v žlahtnih sodih in cisternah po vseh kleteh naše deželice sonca in grozdja.

Lepa zbirka različnih vrst

V ampelografskem vrtu na Plitvičkem Vrhu je posajenih 156 različnih vrst (sort in selekcij) vinskih trt iz Slovenije in evropskih držav (z grozdjem za vino, jedilnim grozdjem ter zelo stare vrste, ki jih je težko sploh še kje najti). Oberejo jih povsem ob koncu sezone, ob navzočnosti mnogo lastnikov. Iz grozdja pripravijo posebno vino prijateljstva, ki ga napolnijo v posebne steklenice kot belo in rdeče vino, ki ga ni v prodaji. Veselijo se ga številni prijatelji in zbiralci, ki cenijo tako posebno darilo.

Nekaj jih je ostalo brez grozda

Pri Steyerju v Plitvici, občina Apače, so do zdaj potrgali domala vse grozdje, ostalo je le še tisto, ki ga bodo obrali kot pozno trgatev, trse v ampelografskem vrtu pa so obrali včeraj. Dogodek, ki je družabne narave, saj imajo tam posajene trte tudi znani Slovenci in ustanove, bo ob posebni dobrodošlici ter zanimivem programu srečanja zadnje dejanje letošnje obilne trgatve. V vinogradu, ki mu ni para, imajo posajene trte prijatelji družine Steyer. Večinoma kulturniki, glasbeniki, politiki, novinarji, gostinci, vinarji, zdravniki, direktorji in drugi javnosti znani ljubitelji dobrega vina. Letos so njihove trte po večini bogato obložene, sem ter tja pa je katera ostala domala brez grozda.

Zatajil Kučanov trs

Tako je, denimo, zatajil trs nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ker je trta menda pogrešala lastnika z zalivalko sredi avgusta. Dobro sta obrodili trti dveh političnih rivalov, prejšnjega in zdajšnjega župana občine Apače Darka Anželja in Franca Pižmohta, ki pa sta oba dobra kolega Danila Steyerja, selektorja slovenske vinske nogometne reprezentance (letošnjega zmagovalca v evropski konkurenci iz Budimpešte). Bolje kot na nogometni sceni kaže tudi selektorju slovenske nogometne reprezentance Matjažu Keku (če mu spodleti v nogometu, se bo morda podal med vinogradnike). Odlično se je izkazala tudi obložena trta enologa, pisatelja in publicista Draga Medveda pa japonskega para Keiko in Jukia Mori. Žal je zatajil trs našega pomurskega dopisnika Osteja Bakala. Dobro sta obloženi trti poslanca Jakoba Presečnika in njegovega soobčana iz Mozirja, slovenskega vrtnarja Jožeta Skornška, še svežega zlatoporočenca.

Trgatev v ampelografskem vrtu je kar praznik občine Apače in za družino Steyer, ki je s svojim garanjem in strokovnim znanjem visoko na lestvici slovenskih pridelovalcev vin.

Skrivnostna ampelografija

Kaj neki pomeni ampelografija? To je veda, ki proučuje sorte vinske trte. Izraz je prvič uporabil F. J. Sachs leta 1661 v Leipzigu, znanstvene temelje sodobne ampelografije pa je postavil Rojas de Clemente leta 1807 pri opisu andaluzijskih sort. Ampelografske kolekcije so začeli zasajati, da bi lahko proučevali različne sorte in jih primerjali med seboj, pa tudi zato, da bi uvedli določen red pri poimenovanju sort vinske trte. Leta 1999 so ampelografski vrt zasadili Steyerjevi na Plitvičkem Vrhu, da bi lahko v lastnem vinogradu opazovali več sort vinske trte. Zasadili so zbirko oziroma kolekcijo 128 različnih sort in klonov. Zbrali so večino tega, kar cepijo naši trsničarji, nekaj sort pa so dobili iz Avstrije in Hrvaške. Med slovenskimi sortami velja omeniti primorske, kot so malvazija, merlot, rebula, zelen, vitovska grganja in še nekatere.
Deli s prijatelji