(NE)VARNA RAZMERJA

V službo po moža in ljubimca

Objavljeno 26. februar 2016 20.00 | Posodobljeno 26. februar 2016 20.00 | Piše: Klavdija Miko
Če bi sklepali po številu razmerij na delovnem mestu, je z malce pretiravanja mogoče trditi, da si je moža laže najti tam kakor na primernejših krajih za spoznavanje.

Kako pogosto se po službah čustveno in spolno zapletamo v afere? Ste poročeni, samski, razvezani, ovdoveli? Statistika nakazuje, da je bilo 1. januarja 2015 od sto Slovenk in Slovencev (starih nad 15 let) 39 samskih, 46 poročenih, osem ovdovelih in sedem razvezanih. In kako si lahko s temi številkami pomagate? No, nič ni narobe vzeti pod drobnogled vseh spremenljivk, ko gre za odločitev med svobodo in ljubeznijo, pred drugim poglavjem v življenju, denimo, pred zapletom v razmerje, ki bi lahko vodilo v resno zvezo. Ali seveda tudi ne. In kaj je še pomembno? Jasno: kje se ljudje dejansko spoznajo. So spletne zmenkarije dandanes daleč na prvem mestu od vseh pristopov? Kakšne izkušnje imajo ljudje s spletnimi razmerji? Ali so za zgube? Nikakor ne, in da, seveda je mogoče sprenevedanje na spletu, a prej ali slej pridemo od dopisovanja do pogovora v živo. Kolikšen rok trajanja imajo romance, ki so se začele na spoznavnih portalih? Ameriška raziskava, ki jo je izvedel raziskovalni center Pew, kaže, da do poroke vzdrži le pet odstotkov t. i. online dating razmerij.

Vžig na delovnem mestu

Zanimivo, povsem drugačna je slika, ko gre za ljubimkanje na delovnem mestu. V Združenih državah Amerike se 31 odstotkov romanc na delovnem mestu konča s poroko. Po nekaterih študijah naj bi bila torej služba na drugem mestu po številu novostkanih ljubezenskih zvez, takoj za gostilniškim pultom.

Da je delovno okolje na slovenskih tleh plodno za vžig čustev, ugotavljajo pri največjem zaposlitvenem portalu pri nas, mojedelo.com. V raziskavi so namreč odkrili, da je skoraj tretjina že imela razmerje na delovnem mestu. Večina je bila pravih ljubezenskih zvez, več kot petina je imela zgolj spolne odnose, 71 odstotkov jih je redno ali velikokrat občevalo v prostorih podjetja.

Čustvene in spolne afere

Brez dvoma so pari, ki skupaj uspešno vijugajo zasebno in poslovno, kratkotrajne zveze v ljubezenskem življenju posameznika, kaj šele afere z zasedenim moškim oziroma žensko, so drugačna zgodba. Zelo pogosta resda, saj dva, ki sta si blizu iz dneva v dan, si izmenjujeta informacije in misli, ustvarita intimen odnos – in ni nujno, da vključuje spolnost. No, vsaj na začetku ne. Zvezo dojema in sprejema vsak od vpletenih po svojih sposobnostih, sodelavci pa imajo neizčrpen predmet pogovorov ob kavi.

Proti nezvestobi ni nihče odporen, a nekateri se privlačnosti uprejo, drugi se vdajo poželenju. Ker v siceršnjem odnosu manjka intimnosti in komunikacije? »Kaj manjka, je zelo odvisno od para in posameznika,« pravi psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek. »Lahko nič in se kdo znajde v povsem individualnih stiskah in spremembah, ki jih prinaša čas – nezadovoljstvo, menjava službe, starševstvo, depresija – lahko se v aferi znajde, ker prestopi mejo, ki je ne bi smel, oziroma se ni zavedal, da lahko pripelje do prestopa, lahko mu godi naklonjenost nekoga, kar hitro preraste v koketiranje, dopisovanje. Mogoče so tudi medpartnerske težave – takrat pa gre v prvi vrsti za nerazreševanje težav – posameznik se lahko počuti neslišanega, nerazumljenega in posledično neljubljenega, kar lahko v pogovoru hitro začne prejemati od tretjega.«

Očitni znaki dvojnega življenja so, denimo nekateri se začnejo odmikati, posebno ženske, ki varajo, se odmaknejo spolno. »V vsakem primeru afere neznosno bolijo,« pravi Veronika Podgoršek. 

Deli s prijatelji