ŠTIRI PRAZNIČNE PEČENKE

Živela štefani!

Objavljeno 16. december 2014 14.40 | Posodobljeno 16. december 2014 14.45 | Piše: Sabina Obolnar

Mi lahko kdo pove, kako naj naredim dobro pečenko štefani?

Tako se zapisujejo vprašanja po spletnih medijih, tako se tudi kuharice v teh predprazničnih dneh sprašujejo med sabo. Kaj naj dodam, da bom za božični ali silvestrski večer očarala svoje najdražje? Ponujamo vam štiri preverjene predloge.

MLETA PEČENKA S PARADIŽNIKOM

  • 75 dag mletega mešanega mesa
  • 7 dag namočenega in ožetega kruha
  • 3 jajca
  • žlica moke
  • 4 žlice sesekljane čebule
  • 2 stroka česna
  • sol, poper, ingver
  • 3 debeli mesnati paradižniki
  • Preliv: jajce, 1,5 dl smetane, sol, poper, žlička gorčice

  1. Mesna sekanica: v skledo damo meso, namočen kruh, jajca, moko, čebulo, česen, sol, poper in ingver. Vse temeljito zgnetemo.
  2. Mesno sekanico položimo na namazan pekač največ 2 cm visoko in po sekanici na gosto položimo rezine paradižnika. Damo v pečico in pečemo 50 minut pri 180 stopinjah.
  3. Prelijemo s prelivom, ki ga razžvrkljamo iz vseh naštetih sestavin, in v pečici pustimo še toliko časa, da preliv zakrkne, kar traja okoli 10 minut.
  4. Malo ohlajeno mleto pečenko narežemo na rezine. Okusna je vroča ali tudi hladna.



Vir: Zmeraj sestra Vendelina, Vale Novak 2003

MLETA PEČENKA

  • 1 kg mletega mesa
  • 4 stroke česna
  • 100 g belega kruha, ki ga namočimo v mleko
  • 150 g naribanega sira (za pico)
  • 1 jajce za testo, 3 trdo kuhana jajca za mesno štruco
  • sol in poper

  • Preliv: goveja jušna kocka in 0,5 ml mineralne vode

  1. Vse sestavine dobro zgnetemo, testo naj pol ure počiva v hladilniku. Nato maso razvaljamo na alufoliji, razporedimo tri trdo kuhana jajca ter si s folijo pomagamo zaviti štruco. Položimo v namaščen pekač skupaj z razdrobljeno jušno kocko. Pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah, da se meso malo zapeče, nato prvič zalijemo z mineralno vodo. Štruco pečemo še približno eno uro in jo vmes redno prelivamo z vodo. Ko je pečena, jo pokrijemo z alufolijo in pustimo počivati 15 minut.

PEČENKA IZ MLETEGA MESA S SKUTO

  • 80 dag mešanega mletega mesa (pol govejega, pol svinjskega)
  • 40 dag skute
  • sol, poper, strt česen, orešek, origano
  • 2 jajci
  • na rezine narezan sir
  • maščoba za pečenje
  • 2 žlici kisle smetane

  1. Meso, skuto, jajca, sol in dišave daj v skledo in dobro pregneti. Na mokri deski oblikuj ploščo, nanjo položi sirove rezine, zavij in klobaso položi na moker pekač. Meso polij z vročo maščobo in peci pri 220 stopinjah. Ko porumeni, zmanjšaj vročino na 170 stopinj. Pečenko po vrhu namaži s smetano, po žlicah prelivaj z juho in peci uro do dve. Odvisno je od debeline klobase.



Vir: Slovenska kuharica, Cankarjevega založba, 1991

NADEVANA PEČENKA

  • 60 dag zmletega mesa (različnega)
  • čebula
  • 2 stroka česna
  • žemlja ali kruh
  • 3 žlice mleka
  • žlička sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • ščepec majarona
  • žlica olja
  • kisla kumarica
  • par hrenovk
  • poper
  • gorčica
  • sol
  • margarina ali mast za
  • mazanje
  • žlica kisle smetane ali margarine
  1. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, peteršilj drobno narežemo. V zmleto meso zamešamo jajci, sol, poper in gorčico.
  2. Na žlici olja na hitro prepražimo čebulo, česen, peteršilj, majaron ter takoj zamešamo med meso. Dodamo v mleku namočeno in ožeto žemljo ali rezino kruha ter z roko premešamo. Po sredini mesa položimo jajca in po dolgem narezane kumare. Počiva naj 15 minut. Pečico segrejemo na 180 °C. Podolgovat model namažemo z mastjo ali margarino.
  3. Mesno maso na mokrem pultu z roko poravnamo v obliko pravokotnika, po sredini položimo po dolgem obe polovici hrenovke in z mesom zagrnemo v štruco ter jo povlečemo v pripravljen pekač.
  4. Pečemo 45 minut.
  5. Pečenko namažemo s kislo smetano ali z margarino in pustimo še pet minut v pečici.



Vir: Recepti sestre Nikoline, založba Družina, 2013 

Deli s prijatelji