OKUSI SLOVENIJE

Valentin, restavracija in ribarnica, Ljubljana

Objavljeno 09. februar 2015 15.50 | Posodobljeno 09. februar 2015 15.51 | Piše: Okusojedci

Veš, po kaj prideš, in to tudi dobiš, kakšnih hudih presežkov pa ni pričakovati.

Foto: S.N.

Ribja restavracija pri ljubljanski tržnici z lastno ribarnico, dostopne cene, prijeten ambient, prijazna postrežba, solidna vinska karta – čeprav je v kozarcu največkrat odprto vino, buteljke točijo tudi na kozarec, najbolje so zastopani Primorci, le penine so tudi od drugod –, velike porcije... Vse to goste navduši, še posebno ne morejo prehvaliti domačega kruha s hrustljavo skorjico in dolgega seznama rib na jedilnem listu. Valentin ponuja malice in kosila, zato je čez dan gneča pri njih precejšnja, sicer pa so ga glede na zapise na spletu tudi turisti vzeli za svojega. Ko vstopiš v Valentina, se skozi ribarnico sprehodiš v restavracijo: veš, po kaj prideš, in to tudi dobiš, kakšnih hudih presežkov pa vendarle ni pričakovati.

Usta smo za začetek poplaknili s Hrvatinovo odprto malvazijo, ker je bil lososov karpačo s sicer lepo dimljeno strukturo malenkost preslan, je bil kozarec hitro prazen. Vino je na nosu obljubljalo veliko več, saj je prineslo arome akacije, lipe, mandljevega cveta..., medtem ko je bila v ustih zaznavna precejšnja kislina. Hobotnica v solati je bila izvrstna, mehka, in ker smo z domačim kruhom pridno mazali oljčno olje na krožniku, smo bili že skoraj siti. Krožnika smo pohvalili tudi zato, ker je imela vsaka predjed svojo zeleno posteljico.

image

vrsta ponudbe: restavracija

  • hrana, vino: 7
  • postrežba: 8
  • cena/kakovost: 7
  • vtis skupaj: 7,3

Moškatna hobotnica s krompirjem po istrsko je presenetila s svojo velikostjo in tudi velikostjo porcije. Ostali smo kar pri Hrvatinovi malvaziji, le da smo si kozarec dali napolniti iz buteljke, letnik 2013. Vino večjega telesa je šlo bolje k aromatični omaki kot odprta malvazija, v ustih je tudi bolj mehko in zaokroženo. Krožnik skladnih okusov je še nekoliko dvignila aromatičnost kaper in bazilike v omaki, v kateri je kraljevala hobotnica, druga polovica omizja pa je medtem precej nesrečno gledala v gratinirane kapesante, saj so bile povsem brez karakterja. Tudi sir je bil ponesrečeno izbran, zato s svojo omlednostjo na nas niso naredile vtisa. Zato smo se toliko bolj veselili ocvrtih giric, le kdo bi jih pripravljal doma? Tržaška omaka je bila postrežena posebej, tako kot se šika. Žal pa so bile girice zamrznjene, zato jim kopel v olju ni dela dobro: iz nje so prišle izsušene, v ustih so zagrenile. Veliko bolje bi bilo, da bi nam ta krožnik odsvetovali in nas poskusili navdušiti za kaj drugega iz Valentinove široke ponudbe svežih rib, od škarpene, kovača, zobatca, orade, brancina, romba, krinje, morskega lista, morske spake, tuna, gofa, mečarice, ovčice, pagarja, morske lastovice, ribona, osliča, palamide, morskega goloba, ugorja, raže, velike trilje, morskega psa do škampov, salpe, pic in lokarde...

Dobro je vedeti

  • Valentin, restavracija in ribarnica
  • Rival junior, d. o. o.
  • Vodnikov trg 5, Ljubljana
  • Tel.: 059 041 111
  • urnik: Od 10. do 22. ure (ob sobotah odprejo ob 9. uri), nedelje in prazniki do 17. ure, v teh terminih je odprta tudi ribarnica.
  • vinska klet: 50 etiket. (restavracija, karikatura nezahteven)
Deli s prijatelji