DIABETES

Suši iz knjige receptov za otroke s sladkorno boleznijo

Objavljeno 17. november 2014 13.00 | Posodobljeno 17. november 2014 13.06 | Piše: Da. M.
Iz priročnika Sladkorčki kuhamo slastno s sladkorno boleznijo ali brez nje predstavljamo recept Ane Roš.

Specialisti diabetologi Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnove bolezni Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so pripravili prehranski priročnik oziroma pravo malo kuharsko knjigo Sladkorčki kuhamo slastno s sladkorno boleznijo ali brez nje. Namenjena je otrokom, mladostnikom in odraslim s sladkorno boleznijo tipa 1 ter vsem, ki bi o sladkorni bolezni radi vedeli več ali pa samo radi jedli zdravo in slastno. Pri nastajanju in izdaji knjige je sodelovalo tudi Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami.

Hrana je pomemben del našega življenja in se nam zdi, da jo sladkorna bolezen postavi na glavo. Snovalci priročnika zato želijo, da bo vpogled v knjigo pokazal, da je lahko svet kulinarike zabaven in pester, tudi kadar vanj vstopi sladkorna bolezen. »Sladkorna bolezen ne pomeni, da moramo slabo jesti. Če se odločimo, da jemo slastno, lahko to počnemo brez sladkorne bolezni ali z njo. Priročnik je široko zasnovan, namenjen je družinam, ki bodisi imajo otroka ali odraslega s sladkornega boleznijo katerega koli tipa. Primeren je tudi za bolnike s celiakijo, v njem najdete tudi poglavje o prehrani za športnike. Izraziti poudarek v priročniku je tudi, da so jedi dobre, slastne in lepo pripravljene,« je ob predstavitvi knjige receptov povedal prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike.

Recepte delili tudi starši

O motivu za nastanek knjige je spregovorila doc. dr. Nataša Bratina, ki je skupaj z Andrejo Širca Čampa, iz Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano Pediatrične klinike, pripravila in uredila priročnik. »Hrana predstavlja pomemben del našega življenja. Dokler ne postane pomembna tudi za zdravje, o njej ne razmišljamo kot o zdravilu. V našem dosedanjem materialu za izobraževanje je manjkalo zelo pomembno poglavje o prehrani, zato je postopoma začela nastajati knjiga oziroma priročnik z recepti, ki smo jih pripravili vsi, ki se srečujemo z bolniki z diabetesom. Recepte so prispevali tudi starši, otroci in vse recepte smo preizkusili tudi sami ter jih po potrebi dodelali. Pripravili smo celosten prikaz, kaj prehrana pomeni v našem vsakdanjiku,« je povedala dr. Bratina.

V knjigi so 104 recepti, posebno poglavje pa je nastalo s priznano šefinjo Ano Roš. Iz tega poglavja vam predstavljamo recept za suši, ki je po pisanju Sladkorčkov otroška najljubša hrana.

image

Najljubša otroška hrana – suši

primerno tudi za celiakijo

 • število porcij 20
 • količina 3170 g
 • kJ / kcal 24066/5747
 • B 484 g  M 247 g  OH 393 g
 • 1 kg super sveže tunine
 • 1 kg super svežega lososa
 • 500 g riža suši
 • rižev kis po okusu
 • 15 listov alg nori
 • 600 g avokada
 • sojina omaka po želji
 • sezam po želji

Riž speremo v cedilu, prestavimo v globlji lonec, prelijemo s hladno vodo in pustimo približno pol ure, da se rahlo napije in omehča. Nato ga odcedimo, ponovno denemo v lonec in dodamo toliko vode, da je prekrit. Pokrijemo s pokrovom, povečamo ogenj in počakamo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in pustimo brbotati še približno osem minut. Med kuhanjem riža ne odkrivamo ali mešamo! Pazimo, da riža ne razkuhamo. Pokrit lonec odstavimo in pustimo približno eno uro, da se zadeva malce ohladi. Riž mora biti mlačen.

Medtem imamo dovolj časa, da filiramo ribe, pripravimo zelenjavo, kisovo mešanico in sezam. Na majhnem ognju zmešamo kis in sol ter pazimo, da ne zavre. Odstavimo. Ko je riž mlačen, ga prestavimo v večjo nizko posodo ali pekač. Pripravljeno kisovo mešanico enakomerno prelijemo po rižu in vse skupaj rahlo premešamo s kuhalnico ter pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Ribe in avokado očistimo in razrežemo. Riž oblikujemo v sušije s pripomočkom za izdelovanje sušijev. Sušije naj zvijajo otroci. Bolj spretni otroci jih lahko sami nadevajo z rižem, ribo in avokadom. Postrežemo s sojino omako.

Avokado lahko nadomestimo tudi s korenčkom ali kumarami. V tem primeru bo količina dodatnih OH na zavitek zanemarljiva. K celotni količini boste s 600 g korenčka dodali 40 g OH in zmanjšali količino maščob (ki jih ima avokado veliko) za 75 g, hkrati pa ima toliko avokada 21 g OH, in približno 900 kalorij.

Deli s prijatelji