Ljubljanska Špajza na Gornjem trgu, ki je, mimogrede, tudi v ljubljanskem vodniku 24 top restavracij, že več kot desetletje svoje goste crklja s sredozemsko kuhinjo; sestra in brat, Petra in Erik Sorbara, sta v tem času izoblikovala nekakšno prepoznavno mešanico italijanske in briške kuhinje.
Iz kuhinje je najprej prišel pozdrav: sveže fige z bivoljo mocarelo in medom ter pršutom: hladno, osvežilno v vročem poletnem opoldnevu.
Potem smo začeli s kapesanto na špinači in jurčki na žaru, nadaljevali pa s pašteto iz divjega zajca z zeliščnim maslom, v košarici pa je bil pravkar pečen čebulni kruh.
Naslednji krožnik je bil prav po meri vegetarijancev: ajdov raviol z lisičkino peno, pinjolami in brusnicami.
Za glavno jed so nam dali na izbiro zajčji file v slanini z grahovim pirejem ter belo vinsko omako s češnjevci in kaprami ali pa file kovača z mediteransko omako in pire krompirjem. Odločili smo se za kontinentalno hrano.
Na koncu smo lahko še enkrat izbirali: med marinirano hruško z domačim jagodnim sladoledom in čokoladno-pomarančno torto, v kateri so bili namesto moke mleti mandlji. Sladkosned sem si izprosil kar obe možnosti!
In kaj so nam svetovali piti? Po vrsti: Jakončičev rose piro 2011, Četrtičevo rebulo 2011, k pašteti polsuh zelen letnik 2011 Marca s Slapa v Vipavski dolini, z raviolom se je lepo ujel modri pinot letnik 2011 Aljoše Jakončiča iz Kozane v Brdih, h glavni jedi cabernet sauvignon turno letnik 2008 iz briške kleti Movia, k sladkemu zaključku pa sladek rumeni muškat letnik 2010 Marinka Rodice iz Trušk pri Marezigah.
Dobro je vedeti
Restavracija Špajza
Erik in Petra Sorbara
Gornji trg 28
1000 Ljubljana
Tel.: 00386(0)1 425 30 94
E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Urnik
Vse dni v tednu od 12. do 23. ure.
Sedeži
70 in še 70 na vrtu.
Degustacijski meni
6 hodov, 35 evrov, brez vina.
Vinska klet
50 etiket.
Kreditne kartice
Vse.