POULIČNI GRIŽLJAJI

Rožice z žolco

Objavljeno 14. marec 2015 14.00 | Posodobljeno 14. marec 2015 14.00 | Piše: Anka Peljhan

Žolca, znamenita jed predvsem severovzhodne Slovenije, morda sovpada s časom po kolinah, vendar se zaradi starodobnega načina konzerviranja ohrani vse do zgodnje pomladi, saj je nepogrešljiva pri največjih cerkvenih praznikih, kot je velika noč.

Dnevi v znamenju bližajoče se pomladi, zvončkov, trobentic in teloha, ki se ne ozirajo na datum ali letni čas, skorajšnje invazije tulipanov, predvsem pa zaradi dneva, ko si vsaka od nas zasluži cvet. Cvet iz spoštovanja, ljubezni, spodbude ali kar tako. No, vsaj ta dan, čeprav naj bi bilo to početje z rožami, ki jih ponudi vsak letni čas, samoumevno, morda ne vsak dan, vsekakor pa večkrat na leto! Čeprav se je praznik žena rodil s prvotno željo po emancipaciji, enakopravnosti ali enakosti žensk pri delu, dosežkih, pravicah, kot da bi se uprle nežnosti razvajanja z rožami, verjamem, da cvet razveseli vsako emancipiranko. Ko se v zrak prikrade prvi vonj po pomladi, zadiši tudi po ljubezni, ki gre, roko na srce, skozi želodec. Mislim, da bi se strinjali vsi tisti, ki so že globoko zakorakali v očiščevalne, shujševalne ali druge spomladanske diete. Pustimo se razvajati z dobro hrano, vsaj ta dan.

Žolca, znamenita jed predvsem severovzhodne Slovenije, morda sovpada s časom po kolinah, vendar se zaradi starodobnega načina konzerviranja ohrani vse do zgodnje pomladi, saj je nepogrešljiva pri največjih cerkvenih praznikih, kot je velika noč. Še danes! Na neki način lahko in predvsem nežno jed, ki spolzi po grlu z željo po še, zaznamuje dejstvo, da je tista, kjer se je notri znašla svinjska krača z veliko mesa, veljala za manjvredno, saj je bistvo žolce prav loj, ki ga vsebuje svinjina in se z nekajurnim kuhanjem pretvori v žele, z okusom po jušni zelenjavi in preostalih začimbah. Zato ohranimo nežnost, prepustimo se razvajanju skozi želodec in rožam, saj je vendar lepo biti ženska! 

Rožice z žolco (za dva)

Žolca:

  • 0,5 kg svinjskih kož
  • 2 nasekljani svinjski nogici
  • 1 glava česna
  • 2 šalotki peteršilj
  • poper v zrnju
  • vode za dva prsta več od sestavin
  • sol
  • lovor

Grižljaj:

  • nekaj kolobarjev žolce
  • nekaj rezin rženega kruha
  • 1 čebula
  • 2 trdo kuhani jajci
  • drobnjak
  • sladka mleta paprika
  • poper po okusu
  • bučno olje

Priprava:

  • V večji lonec daj nogice in kožo.
  • Zalij z vodo in soli ter dodaj poper v zrnju in lovor.
  • Ko zavre, na nizki temperaturi kuhaj 1 uro.
  • Peno, ki se dela na vrhu, vseskozi pobiraj iz lonca.
  • Po eni uri dodaj jušno zelenjavo in kuhaj vsaj še 1 uro ali pa malo več.
  • Ko meso odstopi od kosti, ga vzemi iz juhe, odstrani kosti in odvečne dele ter ga zdrobi.
  • Juho precedi in vanjo dodaj zdrobljeno meso.
  • Vročo zmes lahko vliješ v modelčke, saj bo nastal trši žele.
  • Pusti stati vsaj dve uri, da se dodobra ohladi.
  • Medtem skuhaj jajca.
  • Ko se žolca strdi, jo nareži na kolobarje želene oblike.
  • Nareži kruhke in jih oblikuj v rože.
  • Pokapljaj jih z bučnim oljem, nadeni z rezinami čebule in trdo kuhanih jajc ter žolco.
  • Po želji začini s sladko papriko in poprom.
  • Posuj z drobnjakom, ki ga lahko ponudiš tudi kot prilogo.
Deli s prijatelji