NA KOSILO

Romarski krožnik in jabolčni zavitek

Objavljeno 16. avgust 2012 15.30 | Posodobljeno 16. avgust 2012 15.30 | Piše: D. M.

Okusni so njihovi štruklji, tako ajdovi kot skutni.

Našli jo boste v Kidričevem ob glavni cesti, ki vodi skozi kraj, ki ga je po 2. svetovni vojni zaznamovala tovarna aluminija, današnji Talum; v njeno skupino spada tudi gostišče Pan. Ime je dobilo po grškem bogu divjine, gozda, pastirjev, čred, pašnikov, lova in pastoralne glasbe, ki je bil tudi sopotnik nimf. Pogosto ga povezujejo z rodovitnostjo in pomladjo.

Poleg poslovnežev restavracijo dobro poznajo tudi domačini, še posebno pa romarji s Ptujske Gore. Stoji v Tovarniški ulici med drevjem, ki tudi v poletni vročini daje prijetno senco. Parkirnih mest je dovolj, v gostilni je ogromno prostora, saj velika dvorana sprejme preko 400 gostov, na voljo je tudi več manjših in zelo lepo urejenih sob za manjše skupine in posameznike. Kuhinja temelji na sezonskih jedeh, ki so preprosto, a okusno pripravljene. Znani so po špargljevi in bučkini juhi, seveda tudi po klasični goveji in gobovi. Skrbno se pripravljajo na tematska nedeljska kosila, njihova posebnost so tudi solate, saj sodelujejo z vrtnarstvom Revital, ki poskrbi za barvno paleto in svežino na krožniku. Postrežejo vam meso iz tunke, vse vrste zrezkov pa tudi kaj na žlico. Okusni so njihovi štruklji, tako ajdovi kot skutni. V različnih mesecih ponujajo jedi krajinskih kuhinj. Poleg okusne hrane in likovne opreme v prostorih je glavni adut restavracije Pan zelo vljudno osebje z vodjo gostinstva Vladom Pignarjem na čelu, v kuhinji pa kuhalnico vihti Franci Roškar. Prijetno počutje zagotavlja tudi prostorsko razkošje, saj je povsod dovolj prostora, tudi za otroško igro, okolje je prijazno do invalidov.

  • Romarski krožnik

Sestavljajo ga dva kosa mesa – običajno je en ocvrt, en pa v omaki –, pražen krompir, štruklji in solata. Tokrat sta bila na krožniku sočna svinjska ribica in ocvrt puran. Lahko bi rekli, da smo jedli dietno hrano, saj jed ni bila preslana, vse je bilo zelo sočno in okusno.

  • Jabolčni zavitek

Je ena od klasičnih sladic restavracije Pan, ki je vedno na voljo, seveda pa pripravljajo tudi druge. Odlikujeta ga izjemna sočnost in polnost okusa, bela koprena sladkorja v prahu je samo pika na i vsemu, kar je pod njo.

Deli s prijatelji