NA KRUHU

Namazi so najboljši v paru

Objavljeno 16. marec 2017 16.40 | Posodobljeno 10. marec 2017 22.42 | Piše: S. N.
Ključne besede: kruh

Ko si podajamo nož za mazanje in kruh, tudi navadna malica postane sproščeno druženje.

Foto Shutterstock

Sveže pečen kruh in dober namaz sta eden okusnejših in zanimivejših parov. Ko nimamo volje ali časa za kuhanje, utiša lakoto. Še bolje pa je, če nas je za mizo več – ko si podajamo nož za mazanje in kruh, tudi čisto navadna malica s kupljeno pašteto postane sproščeno druženje. Če se nam z namazi ljubi nekoliko potruditi, prigrizek lahko postane zgodba, o kateri bodo jedci še dolgo premlevali. Najboljše pri vsem je, da namazi niso nikoli enaka zgodba, saj sestavine izbiramo po želji oziroma glede na to, kaj imamo v hladilniku. 

Namaz iz avokada

  • 2 avokada
  • 2 stroka česna
  • 150 g sirnega namaza
  • 2 žlički oljčnega olja
  • 2 žlički limonovega soka
  • sol in poper
  • čili v prahu (po želji)
  • malo mlade špinače ali nekaj vejic peteršilja

Zrel avokado prerežemo po dolžini in odstranimo koščico. Izdolbemo ga z žličko in pretlačimo s strtim česnom, sirnim namazom, limonovim sokom in oljčnim oljem. Začinimo po okusu ter takoj namažemo na kruh. Obložimo z lističi mlade špinače ali vejico peteršilja.

Sirni namaz lahko nadomestimo s kislo smetano, lahko ga tudi izpustimo.

Skutni namaz s čebulo

  • 125 g skute
  • pol žličke zelenega popra
  • pol čebule
  • pol stroka česna
  • 50 g masla
  • kumina


Skuto in maslo dobro premešamo ter dodamo kumino, sesekljano čebulo, česen in zeleni poper. Vse skupaj še enkrat premešamo in za eno uro postavimo v hladilnik.

Namaz iz pečenih jajčevcev

  • 2 večja jajčevca
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj
  • malo limonovega soka
  • malo oljčnega olja
  • sol, poper
  • ščep mletega čilija (po želji)
  • 1 do 2 žlici sezamove paste tahini

Na 180 ºC približno dobre pol ure pečemo jajčevca in stroka česna. Jajčevca nekoliko ohladimo in jima izdolbemo meso, lupino pa zavržemo. V posodo z jajčevci stisnemo česen s prsti, lupino zavržemo. Oboje pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo po okusu, dodamo čili, nasekljan peteršilj in malo limonovega soka ter oljčnega olja. Po želji dodamo žlico ali dve sezamove paste tahini in vse skupaj zmešamo. Za uro do dve postavimo v hladilnik.

Deli s prijatelji