OKUS SLOVENIJE

Gostilna Vrabec, Slivna

Objavljeno 29. junij 2012 16.40 | Posodobljeno 29. junij 2012 16.42 | Piše: Jože Splichal

Sredi, ampak zares sredi Slovenije, 250 metrov od geometričnega središča naše države, ima Miriam Maurer Balent gostilno Vrabec, v kateri kuha tako, kot se je Ljubljančani spomnijo iz gostilne Breskvar.

Miriam in Srečko. Foto: Dean Duboković

Sevničanka Miriam je imela pred leti v najemu ljubljansko gostilno Breskvar, od tam pa se je premaknila v čisto središče Slovenije, 250 metrov od geometričnega središča: v prostorih, kjer je bila nekoč gostilna Kimovec, je zdaj Vrabec.

Prava domača gostilna z zelenjavnim vrtom za hišo (»Kar ne zraste doma, pa dobim pri sosedih!« pove Miriam), iz kuhinje pa prihajajo jedi, kot si jih najbolj želijo izletniki. Začnemo s kruhki, namazanimi z domačo jetrno pašteto, zraven pa Miriam izbere zeleni silvanec letnik 2009 iz kleti Gaube v Svečini. Isto vino smo pili tudi pri naslednjem krožniku: zjutraj je gobar utrgal več lepih jurčkov (in eno dežnikarico), ki so jih v kuhinji le na hitro popekli na žaru in potem potresli z drobnjakom.

In smo se preselili v sladke vode: na krožnik je iz pečice prišla ščuka z žajbljem in slanino, za prilogo pa je bil pire krompir. Anton Skaza (z blagovno znamko Magister vini) je bil ob Dolfu že pri Breskvarju priljubljen vinar: k ščuki smo dobili polsuhi renski rizling letnik 2008.

Na kmetih smo, zato ni presenečenje, če namesto sorbeta na mizo priroma krožnik solate, ki je uro pred tem še rasla na gredicah. Mlada solata je bila odišavljena z začimbami: poprovo meto, meto, meliso, origanom in citronsko meliso.

Še ko smo prišli, je na terasi omamno dišalo, saj je Srečko ravno dvignil pokrov s posode, v kateri se je – pod peko ali pod črepnjo, kakor vam je ljubše – ravno speklo več kosov jagenjčka. Jagenjček z rožmarinom in pečenim krompirjem je bil torej za glavno jed, zraven pa odlično vino: barikiran cabernet sauvignon letnik 2003 iz kleti Dolfo (Marko Skočaj, Ceglo v Brdih). Obed smo končali s palačinkami z marmelado iz belih sliv, prelitimi s črno čokolado. K sladici se je lepo podal polsladki renski rizling letnik 2005 Antona Skaze.

Pred slovesom pa so postregli še z ingverjevimi karamelami s čokoladnim prelivom.

Dobro je vedeti

Gostilna Vrabec
Miriam Maurer Balent
Slivna 18
1252 Vače
Tel.: 00386(0)1 89 76 037 ali 040 649 119

urnik
Od srede do nedelje od 9. do 22. ure, ponedeljek in torek zaprto.

sedeži
35 in še 60 v dvorani ter 30 na terasi

degustacijski meni
Po dogovoru, 5 hodov 30 evrov, brez vina, kosila s 3 hodi od 8 evrov naprej.

vinska klet
80 etiket in odprta hišna vina (primorsko belo in refošk od Pojavnika iz Šmartnega, Mastnakov cviček in Horvatovo štajersko belo).

kreditne kartice
Ne

 

Deli s prijatelji