VELIKA NOČ

Bratova potica

Objavljeno 27. marec 2016 09.00 | Posodobljeno 27. marec 2016 09.00 | Piše: Špela Ankele

Danilo Kozar v hotelskem kompleksu sredi Moravskih Toplic vodi slaščičarno Café Praliné in kuhinjo Hotela Termal.

Danilo Kozar. Foto: Špela Ankele

Zakaj prav bratova potica? »Zato, ker je podobno pripravljal moj brat Metod,« pojasni Danilo Kozar, ki v hotelskem kompleksu sredi Moravskih Toplic vodi tako slaščičarno Café Praliné kot tudi kuhinjo Hotela Termal. V turističnem kompleksu v Moravskih Toplicah ustvarja že vrsto let. Vmes je osem let nosil uniformo slovenske kuharske reprezentance, izdelal številne ledene skulpture in se spotoma zaljubil še v sladkorno artistiko, torej izdelovanje oblik iz posebnega sladkorja. Da mu tudi po tridesetih letih dela v hotelskih kuhinjah ne manjka idej, dokazuje pet lokalno obarvanih avtorskih sladic, ki so v zadnjem času postale že kar nekakšen zaščitni znak hotelskega kompleksa Moravskih Toplic. Po bratovem navdihu pa je Danilo Kozar te dni samo za našo velikonočno prilogo ustvaril živahno potico in tako v svoj sladki niz dodal še en dokaz o tem, da ga ustvarjalni nemir še zdaleč ni minil.

Velikonočna potica

Za približno 15 kosov oziroma za dva manjša modela:

Testo

  • 500 g mehke bele moke
  • 1 jajce
  • 25 g kvasa
  • 40 g sladkorja
  • pol zavitka vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici belega olja
  • ščep soli
  • 3 dl mleka


Orehov nadev

  • 200 g mletih orehov
  • 100 g sladkorja
  • 1 beljak
  • malo ruma
  • mleko po potrebi


Makov nadev

  • 200 g mletega maka
  • 100 g sladkorja
  • 1 beljak
  • malo ruma
  • naribana limonina lupina
  • mleko po potrebi


Sadni nadev

  • 300 g brusničnega džema ali domače slivove marmelade (bolj čvrste oziroma trde)


In še

  • sladkor v prahu za posip
  • margarina
  • malo moke za model


Najprej se lotimo priprave testa. Iz žlice sladkorja, kvasa in malo toplega mleka postavimo kvasec. Vzhajenega zvrnemo k moki, dodamo jajce, vaniljev sladkor, olje, sol in mlačno mleko.
Dobro pregnetemo, razdelimo na šest enakih delov in oblikujemo hlebčke. Pokrijemo s krpo. Postavimo na toplo, da vzhaja.

En hlebček vzhajanega testa zvrnemo na pomokano desko in ga na tanko razvaljamo ter premažemo s polovico pripravljenega orehovega nadeva. Nato razvaljamo drugi hlebček, ga položimo na orehov nadev ter premažemo s polovico makovega nadeva. Razvaljamo še tretjega, ga položimo na makov nadev in premažemo s poljubno marmelado. V plasti zloženo testo natančno zvijemo ter položimo v namaščen in z moko potresen model. Enako naredimo z drugo polovico testa in nadevov.

Potico postavimo na toplo, kjer naj počasi vzhaja. Ko lepo naraste, jo premažemo z mlekom in jo 40 minut pečemo v pečici, ogreti na 170 stopinj Celzija. Ohlajeno potico zvrnemo iz modela, potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo. 





Deli s prijatelji