MODA KOT UMETNOST

Radar usmerjen v prihodnost

Objavljeno 04. junij 2012 15.05 | Posodobljeno 04. junij 2012 12.45 | Piše: A. F.

Umetnost, ki ne pozna meja, je stičišče našla v Mariboru.

Aleksandra Mitkovska.

Slovenci kot narod zelo redko cenimo to, kar kali na domači njivi. Prav zaradi tega je sem in tja potreben šok, ki nas strezni in prepriča, da domači umetniki ustvarjajo dobro in kakovostno modo, fotografijo, filme in druge oblike umetnosti.

Maribor je kot Evropska prestolnica kulture pravo stičišče za slovenske in tuje umetnike, kar je dokazal Projekt Radar konec preteklega tedna v Umetnostni galeriji Maribor. Galerijske prostore so zapolnile umetnine, ki jih je prav za ta namen ustvarilo 22 slovenskih modnih oblikovalcev. Koncept razstave je temeljil na beli barvi. Prav to, da so imeli oblikovalci začrtane omejitve, pa je dober dokaz, kako kakovostno je njihovo oblikovanje.

Genij iz ozadja

Vrhunec je bila sicer razstava del japonskega modnega oblikovalca Kodžija Tacuna (Koji Tatsuno), čigar kolekcija je bila prav v tem tednu tudi odkupljena in s tem tudi zadnjič na ogled javnosti.

image

Kodži je modni oblikovalec brez formalne izobrazbe. Kot 18-letnik je prišel v Evropo in se odločil ostati. Čeprav sprva ni vedel, da bo zašel v oblikovalske vode, se je to vendarle zgodilo, ko se je nad oblekami, ki jih je šival zase, navdušil lastnik butika. Tako je preprosto ustvarjanje prešlo v redno službo. Kodži je splošni javnosti manj znan, a to nikakor ne pomeni, da ni uspešen pri tem, kar počne. Je človek iz ozadja. Med drugimi je bil prav on tisti, ki je odkril genija britanskega modnega oblikovanja Alexandra McQueena.

Slovenci ob bok tujim ustvarjalcem

Organizatorji tridnevnega dogajanja so namesto klasične modne revije pripravili modni performans, ki je bil odprt za splošno javnost. Kreacije, ki so jih predstavili Zoran Garevski, Nataša Hrupič, Maria Moderna, Maja Mehle, Madame Demode, Dioralop, Tamara Radivojević, Ana LjubinkovićPeter Movrin, Ivan Rocco, Nena Florjančič, Petja Zorec, Ludus, Aleksandra Mitkovska in oblikovalski duo JSP, so jih prikazale v popolnoma drugačni luči, kot smo jih bili vajeni doslej.

Mladi ne razočarajo

Zdi se, da ni pomembnega modnega dogajanja brez zdaj že dobro znanega Petra Movrina, ki v svojem značilnem slogu rad očara ali šokira. Tokrat se je odločil, da bo zbrano modno občinstvo očaral v dokaj minimalističnih oblekah, vsesplošno navdušenje pa je požel tudi Ivan Rocco, ki dokazuje, da razume sodobno žensko in povpraševanje na trgu. S povsem pisano kolekcijo z barvnimi potiski je zbudil vse zaspance, ki so ob pogledih na klasično črnino ostali ravnodušni.

image

Iz Londona nazaj domov

Nika Urbas, v Londonu delujoča modna oblikovalka, ki deluje pod lastno blagovno znamko Maria Moderna, se je prvič predstavila tudi v Sloveniji. Kolekcija, ki temelji na kakovostni izdelavi in krojih, je vnesla zanimivo dinamiko med črnim in belim, ki jo je predstavil Zoran Garevski. Maribor pa je obiskala še ena Londončanka. Kristin Knox, pisateljica in modna blogerka, ki jo je svet spoznal po njenem knjižnem delu, v katerem bralcu temeljito predstavi Alexandra McQueena, njegovo delo in razvoj.

Deli s prijatelji