PFW

Oblikovalci z izdelano vizijo in mlad kolektiv, ki se dela norca

Objavljeno 11. april 2013 13.25 | Posodobljeno 11. april 2013 13.09 | Piše: Da. M.

Vrhunec tedna mode za zadnji večer.

Draž, jesen-zima 2013/14.

Zaključni dan tridnevnega modnega dogajanja v Ljubljani se je zaokrožil z revijami priznanih slovenskih oblikovalcev, ki so s predstavitvijo kolekcij za jesen-zimo 2013/14 potrdili svoj ugled. »Današnji večer je bil zagotovo vrhunec tedna mode. Vsaka kolekcija posebej je bila izdelana, kot se za teden mode spodobi. Vidi se, da so se predstavili ljudje, ki že dolgo delajo v modi in vedo, kako se stvarem streže. Vedo, da morajo kolekcije imeti rdečo nit, ki je seveda tudi prodajna in ni sama sebi namen. In ker ravno tega ni bilo, so me zelo razočarali Young@Squat,« je zadnji večer ocenila modna novinarka Hermina Kovačič. »Spremljam njihovo delo, vedno so mi bili všeč, a danes sem dobila občutek, kot da se delajo norca,« je bila kritična Kovačičeva. 

Inovativnost z obračanjem v zgodovino

Vse ljubitelje pletenin Draž sta Urša in Tomaž znova prepričala, saj sta ostala zvesta svojemu preverjenemu slogu, ki pa zaradi inovativnih tehnologij pletenja nikoli ne more biti dolgočasna. Kolekcija govori o stvareh, ki so minile, a so še vedno z nami, ter o tem, da za vsako izgubo pride nov začetek. »Inovativne tehnologije pletenja združujemo z invertno fotografijo, ki tako kot kolekcija v svojem konceptu povezuje sodobne trende in obračanje nazaj,« pravita Urša in Tomaž Draž.

Nova Maja?!

Bolj iz svojih okvirov je stopila Maja Štamol, ki je v jesensko zimsko kolekcijo vključila usnje, čipko, veliko je prosojnosti … »Ko sem zaključila kolekcijo, me je marsikdo vprašal: 'Ja, kaj pa je to? Je to nova Maja?' Mogoče sem se pa res spremenila,« je kolekcijo, kjer ne manjka združevanja na videz nasprotujočih si materialov, zanimivih detajlov in predvsem modne urbanosti, komentirala Maja Štamol.

Lisice dobile novo mesto

Almira Sadar bo jeseni žensko oblekla v pravi mix and match. Kolekcija temelji na mešanju dekliških in fantovskih kosov, na poudarjanju z ozkimi oblikami in hkrati z volumni. In še za vse oboževalke njenih lisic! Te se bodo naslednjo zimo z vratu preselile na glavo.

Z nostalgijo v današnji čas

Neli Štrukelj, ki deluje pod imenom Nelizabeta, je navdih za kolekcijo našla v raznolikosti narodov in kultur nekdanje federacije. »Res kolekcija nekaj sporoča, a tu ne gre za nobeno nostalgijo, še manj za upor sistemu. Moj cilj je bil ustvariti urbano in nosljivo kolekcijo, navdih pa sem poiskala v narodnih nošah bivše Jugoslavije. Želim si, da je kolekcija za današnji čas in se ne ozira nazaj,« je povedala Neli Štrukelj, ki se je na prejšnjem tednu mode javnosti premierno predstavila in je bila z odzivom zadovoljna.

Mladi z vizijo skupne kolekcije

Kolektiv mladih oblikovalcev Young@Squat, ki jih vodita Nataša Peršuh in Zoran Garevski, so v kreacije vključili večplastnost, kombiniranje in mešanje različnih materialov. Kolekcijo Multi(p)layer sledi trendu androgenosti in hkrati močno izraža ženstvenost oziroma moškost.

Revijo in teden mode je zaključila kolekcija Freedom by Eber, pri kateri sta Milena Eber in hči Mateja znova krznu dodali barve, kar kreacije naredi drzne in urbane, predvsem pa izredno modne. »Kolekcija prinaša barvni sprehod po paleti, ki sega od bordo rdeče prek živahno zelene do pariško modre,« pravita Milena in Mateja. Poudarjeni so globina, reliefi, voluminoznost na nepričakovanih mestih. 

Deli s prijatelji