PODOŽIVLJANJE

Preroške sanje pridejo nepričakovano

Objavljeno 21. oktober 2011 08.30 | Posodobljeno 21. oktober 2011 08.30 | Piše: M. V.

Kdo ve, nemara res podoživljate nekaj, kar vam je bilo v sanjah že odkrito

Ko smo v življenju tukaj in zdaj morda v dvomih, ali delamo prav, lahko v snu dobimo potrditev, da smo na pravi poti

Zamislite si, da v sanjah večkrat obiščete neki neznani kraj. Predstava je tako živa in natančna, da si jo zlahka, do najmanjših podrobnosti, s ptičjim petjem in z vonjavami v zraku vred, prikličete v spomin tudi v budnosti. Čez čas v življenju tukaj in zdaj doživite pretres – odpotujete nekam in nenadoma kraj vznikne pred vami, prav tak, kot ste ga videli v snu.

Sanje kot svarilo oziroma opozorilo

Ezoteriki pojav imenujejo preroške sanje. Zanje je značilno, da človeku v snu odstrejo košček prihodnosti, ki se ji približuje, čeprav se možnosti takega razpleta dogodkov v budnosti ne zaveda. Če sanje rišejo neprijetnosti, jih lahko razumemo kot svarilo oziroma opozorilo. Kažejo, kaj neprijetnega se bo komu zgodilo, s čim se bo spoprijemal, če bo še naprej živel tako, kot živi, ne da bi se preizprašal, ali je ta življenjska pot, izbira, pravšnja, ali res želi vztrajati na njej. So nekakšen dvignjeni kazalec, ki opozarja in sprašuje – mar res želiš tako nadaljevati? Ako se ne boš spremenil, te čaka to, kar se ti je odkrilo v sanjah, in to je vse prej kakor prijetno.

Sanje o velikih naravnih nesrečah

Nekateri ljudje imajo preroške sanje o velikih naravnih nesrečah, ki se bodo zgodile, sploh če te zelo prizadenejo mnogo ljudi, ki ostanejo brez strehe nad glavo, izgubijo bližnje. Tudi v tem primeru so sanje vse prej kot prijetne, vendar se ne nanašajo nujno na sanjavca, torej, da bo on prizadet v potresu, poplavi ali kateri drugi ujmi, morda le, da bo z gorjem, ki bo prizadelo druge, nekako povezan. Lahko so znamenje oziroma povabilo, da po tem, ko iz poročil izve, da se je neka taka ujma res zgodila, priskoči na pomoč, tudi dobesedno, z denarjem ali kako drugače.

Sanjajo tudi o prijetnih vsebinah

Preroške sanje s prijetno vsebino pa so navadno potrditev sanjavcu, da je na pravi življenjski poti. Torej ravno obrnjeno, kot če so svarilo. Prigovarjajo mu: če boš tako nadaljeval, boš deležen nečesa prijetnega. Lahko so tudi potrditev, da dela vse prav, sploh ko se mu v budnosti utrinjajo dvomi, ali je prav oziroma vredno, da vztraja pri nečem (z nekom) – če boš tako nadaljeval, bo razplet tak. Lahko so tudi uteha in spodbuda – nikar ne odnehaj, kajti na pravi poti si, vztrajaj.

V tem primeru je najpogostejši sanjski motiv to, da sanjavec doživlja, kako je v nekem neznanem kraju, ki pa mu je silno domač, topel in prijeten. Take sanje se mu lahko globlje vtisnejo v spomin, ker v njih dela nekaj posebnega ali se s kom pogovarja, tudi z neznancem. V budnosti to po navadi pozabi, nato pa ga življenje prej ali slej, morda tudi čez mesece, celo leta, pripelje prav do te okoliščine. Sanjska posebnost – iskriv pogovor, denimo – se ponovi v resničnem življenju, človek podoživi tukaj in zdaj, kar je nekdaj v sanjah, prežema ga občutek že videnega ali tako imenovani občutek déjà vu.

Obisk preteklosti


Po ezoteričnem izročilu čas in prostor za sanjavca nista oviri kot v budnosti, marveč se lahko poljubno sprehaja po njiju. Ker pa v budnosti sami sebe ne moremo prehitevati – lahko smo le v tem kraju in času, v katerem je tudi naše telo –, nam je lažje sprejeti, da v snu kdaj obiščemo pretekle kraje in dogodke, ne pa tudi, da se izstrelimo v prihodnost.

Tudi obiski preteklosti v snu so pomenljivi, opozarjajo ezoteriki. Če nas v življenju tukaj in zdaj muči neka težava, utegnemo sanjati o tem, kar se je že zgodilo, a smo na to v budnosti že skoraj pozabili, je pa nekako povezano s trenutno preizkušnjo. Če smo, na primer, v sporu s kom, lahko v sanjah podoživimo pretekle pogovore z njim, kar nam osvetljuje, kakšna je naša čustvena, miselna in vedenjska naravnanost do njega, kako smo bržkone soustvarili odnos, kakršnega imamo, tudi prilili olja na ogenj. Če hočemo spor zgladiti, ne smemo ponavljati zgodovine, ampak pretehtati svojo naravnanost do tega človeka in jo spremeniti.

Obiski preteklosti lahko opozarjajo na ponavljajoče se čustvene, miselne in vedenjske vzorce, ki pa nam niso v prid, nas ovirajo, da bi naredili pomemben preboj naprej v razumevanju življenja. Morda tukaj in zdaj spoznamo koga, ki nam je všeč, v sanjah pa podoživljamo neko preteklo znanstvo ali ljubezen. V tem primeru so sanje lahko opozorilo, da bomo, če ne pristopimo drugače, kot smo nekoč, tudi to zvezo podobno nesrečno zapletli in razpletli.

Sanje na priklic

Preroške sanje, naj v njih obiščemo preteklost ali prihodnost, se zdijo tako priročno orodje, da bi si jih nemara kdo hotel kar namerno priklicati. Zanimivo pa je, da se večinoma pojavijo spontano in jih človek ne more imeti na vajetih. Morda je to še dobro. Spomnite se zadnjega televizijskega dnevnika – si predstavljate, da bi vsako noč vnaprej videli in doživeli, katere nesreče se bodo zgodile? Bi lahko živeli s tem bremenom?

No, saj nimate tako velikih ambicij, porečete, vi bi hoteli videti le svojo prihodnost, da preverite, kaj lepega je pred vami. A ne gre prehitevati, vpogleda v prihodnost ni mogoče kar tako priklicati. Po izkušnjah ezoterikov se ta pojavi zgolj, ko služi posebnemu namenu. Imenujmo to osebni duhovni vodnik ali angel varuh ali notranja modrost, kakor koli že, nekaj v nas, kar ve, kaj se še moramo naučiti ali izkusiti v življenju, ki pozna naše življenjsko poslanstvo, se oglasi v trenutkih, ko bi lahko skrenili z začrtane poti in nas prek preroških sanj poskuša povrniti nanjo. Notranja modrost ne stremi k temu, da bi razvili čarne sposobnosti uvida v prihodnost, trudi pa se nam pomagati širiti našo zavest, duhovno zoreti.

Sanje kot namigi

Kdor sanja o nečem, kar se šele bo zgodilo, nato pa se to res zgodi, naj bi sen jemal kot namig, znamenje notranje modrosti, da dela (živi) prav, razlagajo ezoteriki. Preroške sanje so blagoslov, ki pa ne pride zmeraj, sploh pa ne na naš ukaz. Če bi namreč vedno vse vnaprej vedeli, bi si pokvarili učno lekcijo. Duhovno namreč lahko rastemo le, ko se sami z izkušnjami do nečesa dokopljemo, nekaj v nas mora preskočiti, imeti a-ha oziroma hevreka trenutek, sicer je to vedenje, ki je prazno, brez globljega razumevanja.

Zaradi tega je najbolje, da smo sicer pozorni na takšne blagoslove, nismo pa od njih odvisni. Ko bo pravi čas, da smo na nekaj pozorni, bomo obveščeni, obvestila pa nikar ne poskušajmo izsiliti, saj bomo le razočarani. Vzemimo za primer, da vam nekaj dela sive lase. S preroškimi sanjami bi hoteli izvedeti, kaj vam je narediti, toda to počnete kot nekdo, ki hoče od učitelja, da mu on pove rešitev matematične enačbe, ki mu jo je postavil, ne da bi se jo sam sploh potrudil rešiti. Preden ležete, prosite vesolje, naj vam vendar pošlje navodilo, a to ne pride. Obupate, da boste deležni posebnega sporočila, sprijaznite se, da se pač morate s preizkušnjo spoprijeti po svojih najboljših močeh, in to, čeprav nejevoljno, tudi storite. Morda se počutite izgubljene, zapuščene, in vendar vztrajate. Nato se vse skupaj nekako razplete, da še sami ne veste, kako, opravili ste učno lekcijo in potem, ko nasveta niste več potrebni, v snu pride potrditev, da ste naredili prav in dobro. Zaradi tega, svetujejo ezoteriki, nikar ne čakajte na znamenja v obliki preroških sanj, besed vedeževalca ali kaj podobnega. Če si nečesa želite, to tudi storite, napnite vse moči, kajti medtem ko čakate na pomenljivo znamenje, zamujate priložnost za duhovno zorenje.

Deli s prijatelji