Živo sta jo zakopala: Barbara tri dni ujeta v grobu

Da se ji ne bi zmešalo, je pela božične pesmi.
Fotografija: Simbolična footgrafija. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Simbolična footgrafija. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Barbara Mackle je imela brezskrbno življenje, bila je ne le bogata, ampak tudi lepa in priljubljena, toda ob koncu leta 1968, ko je imela 20 let, se ji je pripetilo nekaj grozovitega.
 
Barbara, hči milijonarja Roberta Mackla, je bila skupaj z materjo Jane v motelu, saj je zbolela za gripo, šolska bolnišnica univerze, ki jo je obiskovala, pa je bila polna. Zvečer 17. decembra je nekdo potrkal na vrata. Ko jih je Jane odprla, je zagledala pištolo, uperjeno v njen obraz. Pred vrati sta stala Garry Steven Krist (23) in Ruth Eisemann-Schier (26), na obrazu sta imela smučarski maski. S kloroformom sta obvladala Jane in jo zvezala, nato pa ujela nemočno Barbaro in jo strpala v svoj avtomobil. Odpeljali so se do okoli 30 kilometrov oddaljenega gozda, kjer je Krist prisilil Barbaro, da je zlezla v luknjo v zemlji, kjer je bila ojačana škatla velikosti 1 x 2 metra, v njo pa je bila napeljana zračna črpalka. Ugrabitelja sta Barbari pustila še nekaj vode s pomirjevali in hrane. Barbara je vreščala, ko je Krist pričvrščeval vijake na škatlo, ki je spominjala na krsto, a njenih krikov ni slišal nihče.

Policija naključno naletela na ugrabitev 

Po telefonu sta ugrabitelja Robertu in Jane sporočila, da se bo njuna hči zadušila v škatli, če ne plačata pol milijona dolarjev (danes bi bilo to približno 3,5 milijona dolarjev). Dva dni kasneje je Mackle dobil novo sporočilo z napotkom, naj pride na neko lokacijo v Biscane Bayu na Floridi, tam v kovčku pusti odkupnino in odide. Zaskrbljeni oče je pristal, a predaja odkupnine ni šla gladko, saj je ravno takrat mimo pripeljala policijska patrulja. Ugrabitelja sta peš pobegnila, FBI pa je našel njun zapuščeni avtomobil, v njem pa dokaze, ki so agente pripeljali na njuno sled.
 
Druga predaja odkupnine je bila, potem ko je obupani oče uspel prepričati ugrabitelja, da ni on poklical policije, uspešna. Krist je nato 20. decembra poklical in FBI dal ohlapna navodila, kako priti do Barbare. Več kot 100 agentov je prečesalo območje in naposled so ugrabljenko le našli. Barbara je bila dehidrirana, sicer pa nepoškodovana. Pod zemljo je preživela natančno 83 ur. Ko so jo vprašali, kako ji je uspelo vzdržati in ohraniti kolikor toliko mirno glavo, saj ni imela hujših posledic, je pojasnila, da si je predstavljala, kako z družino preživlja božič, pela je božične pesmi in ni nikoli podvomila, da jo bodo rešili.

83 ur do zore 

Njena ugrabitelja so prijeli kmalu po njeni rešitvi. Ruth Eisemann-Schier je bila v zaporu štiri leta, nato pa so jo deportirali v njen rodni Honduras. Krist je bil obsojen na dosmrtni zapor, a je bil leta 1979 pogojno izpuščen. Leta 2006 so ga aretirali zaradi posedovanja 14 kilogramov kokaina in s štirimi nezakonitimi migranti.
 
Barbara je leta 1971 napisala knjigo 83 ur do zore, v kateri je priznala, da so jo, ko je bila živa zakopana, obhajale tudi črne misli, zeblo jo je in vse telo jo je bolelo. Danes se piše Woodward, poročena je in mati štirih otrok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije