TRAGIČNO

Zajokal bi še kamen: najprej ji je umrl mož, v potresu hči, njej je počilo srce

Mater in hčer so izpod ruševin potegnili 14 ur po potresu.
Fotografija: Diena Meçaj Karanxha s hčerko. Umrli sta v razmaku dveh ur. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Diena Meçaj Karanxha s hčerko. Umrli sta v razmaku dveh ur. FOTO: Facebook

Potres, ki je predvčerajšnjim stresel Albanijo, je zahteval najmanj 30 smrtnih žrtev. Reševalci so doslej izpod ruševin potegnili 45 preživelih, v javnost pa prihajajo tragične zgodbe družin, katerih člani so umrli zaradi močnega tresenja tal.

Med njimi je tudi zgodba o Dieni Meçaj Karanxhu (30), ki so jo 14 ur po potresu našli pod ruševinami šestnadstropne stavbe v Draču skupaj z njeno osemletno hčerjo. Obe so huje poškodovani odpeljali v bolnišnico. Dve uri kasneje so zdravniki sporočili, da je hči zaradi poškodb umrla. Diena je preminila dve uri kasneje, albanski mediji pa pišejo, da je umrla zaradi žalosti.

Pred štirimi leti izgubila moža

Družina Karanxhu je prvo veliko tragedijo doživela leta 2015, ko je Diena izgubila moža. Tedaj je na facebooku zapisala: »Vedno sem mislila, da mi je Bog namenil obilo sreče, ker imam prijatelja in moža kot je moj Doris, a življenje je pravi preizkus. Zelo ga pogrešam.«

Več kot tristo popotresnih sunkov

Tla v Albaniji so se stresla v torek ob 3.54. Po navedbah albanskega inštituta za geološke vede v Tirani ter nemškega centra za geološke raziskave v Potsdamu je bila magnituda potresa 6,3, po navedbah ameriškega seizmološkega urada (USGS) 6,4. Žarišče potresa je bilo približno 10 kilometrov severno od Drača in 30 kilometrov zahodno od Tirane v Jadranskem morju na globini 10 kilometrov. Sledilo je več kot 300 popotresnih sunkov.

Dan žalovanja za žrtvami

Za sredo je albanski premier Edi Rama razglasil dan žalovanja in 30-dnevne izredne razmere na območju Drača in Thumane, ki sta bila najbolj prizadeta. V potresu se je poškodovalo več kot 650 ljudi, mnogi pa so ostali brez strehe nad glavo in noči po potresu preživljajo v šotorih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije