POŽIGALCA ČAKA ZAPOR

Z gorečega otoka evakuirali 700 ljudi, požigalca čaka 6 let zapora

Na otoku reševali dopustnike in prebivalce. Sumijo, da je bil ogenj podtaknjen.
Fotografija: Italija se spopada s številnimi požari. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Italija se spopada s številnimi požari. FOTO: Facebook

Na italijanskem otoku Elba v Tirenskem morju se je v torek zvečer razdivjal gozdni požar, zaradi katerega so iz počitniških kampov in stanovanjskih hiš na prizadetem območju evakuirali okoli 700 ljudi, je sporočila toskanska civilna zaščita. Medtem se velik del Italije sooča z novim vročinskim valom, za 16 večjih mest od včeraj velja tudi najvišja stopnja opozorila pred vročino.

Zublji na Elbi so prizadeli predvsem gozdove na vzhodu otoka. Požar naj bi bil pod nadzorom, vendar se gasilci s pomočjo dveh helikopterjev in dveh letal za gašenje še spopadajo z njim. Doslej je bilo uničenih 14 hektarjev gozda, tri hiše pa močno poškodovane. Oblasti sumijo, da bi lahko šlo za požig.

Ogenj je požiral gozdove na vzhodu otoka Elba. FOTO: Blaž Samec
Ogenj je požiral gozdove na vzhodu otoka Elba. FOTO: Blaž Samec

Veliko podtaknjenih

Italija se to poletje spopada s številnimi požari, ki so terjali že več smrtnih žrtev in povzročili ogromno škodo. Tamkajšnja civilna zaščita ocenjuje, da je bil velik del požarov po državi podtaknjen. Vlada v Rimu je zato nedavno zvišala najvišjo kazen za namerni požig s štirih na šest let zapora, za požig iz malomarnosti pa z enega na dve leti zapora.

Najbolj na udaru novega vročinskega vala so predvsem severne in osrednje regije. Po podatkih spletne strani iLMeteo.it bodo temperature v Rimu, Firencah in Bologni dosegle do 38 stopinj Celzija. Vročina bo ob visoki vlažnosti po napovedih vztrajala približno pet dni. Italijansko ministrstvo za zdravje je za 16 večjih mest po državi izdalo najvišjo stopnjo opozorila pred vročino.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije