ZLOGLASNI PRODUCENT

Weinstein na sojenje s hoduljo

Objavljeno 12. januar 2020 15.43 | Posodobljeno 12. januar 2020 15.43 | Piše: E. B.

Zloglasnemu producentu grozi celo dosmrtna ječa. Pred sodiščem protestniki, tudi znane igralke.

Po sojenju na vzhodni obali ga čakajo še na zahodni. FOTO: Reuters
Začelo se je sojenje stoletja, senzacionalno napovedujejo mnogi. V New Yorku sodno dvorano od ponedeljka namreč redno obiskuje propadli filmski velikan Harvey Weinstein, ki se bo zagovarjal zaradi posilstva do zdaj še neimenovane žrtve in spolnega napada na pomočnico producenta Mimi Haleyi. Če bo obsojen, mu grozi do 28 let zapora.

Najbolj resna je obtožba t. i. plenilskega spolnega napada, ki mu grozi z dosmrtno ječo; tožilstvo bo moralo za to prikazati vzorec spolnih zločinov, ki se je ponavljal več let. Weinstein je sicer minuli mesec v civilni tožbi več kot 30 žensk dosegel poravnavo za 25 milijonov dolarjev, a so bili mnogi šokirani, ker ga dogovor ni obvezal k priznanju krivde, znesek pa so pokrile zavarovalnice.
Pri poravnavi denar ni šel iz njegovega žepa.


Pred newyorško sodišče je producent prispel s številnim spremstvom, še vedno pa se premika s hoduljo. Po besedah igralk, ki so se v podporo žrtvam zbrale pred sodno dvorano, tam sta bili tudi Rosanna Arquette in Rose MacGowan, ki naj bi se ju nekoč prav tako polastil Weinstein, naj bi se obtoženec le naučil par igralskih trikov, saj je po njihovem mnenju odlično upodobil nebogljenca. Po koncu sojenja v velikem jabolku se bo producent selil na ameriško zahodno obalo, kjer mu bodo sodili zaradi spolnega napada in posilstva leta 2013. 
Deli s prijatelji