TRGOVINA Z LJUDMI

Voznik tovornjaka smrti na sodišču

Je Maurice Robinson del globalne mreže trgovine z ljudmi? Večina žrtev je bila Vietnamcev, identifikacija še poteka.
Fotografija: Potnikom ni bilo pomoči. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Potnikom ni bilo pomoči. FOTO: Reuters

LONDON – Zgodba o 39 truplih v hladilniku tovornjaka zunaj Londona je minuli teden pretresla svet, kot kaže, bo zelo kmalu dobila sodni epilog. Voznik Maurice Robinson se pred sodiščem zagovarja prek videopovezave, 25-letnika pa so obtožili 39 umorov iz malomarnosti, trgovine z ljudmi, sodelovanja pri nezakonitem priseljevanju in pranju denarja. Robinson naj bi bil del globalne mreže, v sklopu katere so tihotapili prebežnike v Veliko Britanijo.

Maurice Robinson se brani prek videopovezave.
Maurice Robinson se brani prek videopovezave.
Spomnimo, 23. oktobra nas je pretresla novica o strahotnem odkritju par kilometrov proč od angleškega pristaniškega mesta Purfleet, po prvi oceni policije pa so bile žrtve iz Kitajske. Pozneje se je izkazalo, da je večina pokojnikov iz Vietnama, in sicer iz pokrajin NgheAn in Ha Tinh, ki veljata za najrevnejši v državi, njihovi svojci še danes ne morejo verjeti, kako okrutna usoda je doletela njihove ljube. Tudi najstnika, čigar mati še vedno upa, da ji bodo čudežno sporočili, da se je zgodila napaka in da njen otrok ni bil na nesrečnem tovornjaku.

»Vsak dan pospravim njegovo sobo in upam, da se bo vrnil,« je pretresena mati mladostnika, ki je med redkimi na tragični poti imel s seboj osebni dokument. Identifikacija večine zato še vedno poteka prek prstnih odtisov, zobnih kartotek, DNK in fotografij.


Večina naj bi jih iz domovine najprej krenila na Kitajsko, potem v Nemčijo in Belgijo, od tam pa na tovornjak, kjer jih je dočakal okrutni konec. Vietnamci so upali, da jim bo Otok dal upanje za svetlejšo prihodnost, čeprav večino nezakonitih priseljencev izkoriščajo za delo. Moške običajno vključijo v pridelavo kanabisa, ženske pa v kozmetične salone, kjer zaslužijo bore malo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije