STRADANJE

Vegana skoraj izstradala hčer: ni mogla sesti, kaj šele stati

Avstralca, ki sta zanemarjala hčer, so obsodili. Odkar je v reji, je deklica zelo napredovala.
Fotografija: Pri letu in pol je deklica tehtala manj kot pet kilogramov.
Odpri galerijo
Pri letu in pol je deklica tehtala manj kot pet kilogramov.

CANBERRA – Veliko srečo sta imela Avstralca, ki so jima sodili zaradi zanemarjanja in ogrožanja 19-mesečne hčerke, ker sta jo hranila izključno z vegansko hrano. Deklica je pri letu in pol tehtala manj kot pet kilogramov, imela ni še niti enega zoba, bila je tako slabotna, da ni mogla niti sesti, kaj šele stati, ko so ponjo prišli reševalci, ki so jih starši poklicali, ker je deklica doživela napad. Trpela je tudi za rahitisom.

Opraviti bosta morala 300 ur družbenokoristnega dela.
Opraviti bosta morala 300 ur družbenokoristnega dela.

Otroka, ki so ga starši, kot je bilo slišati na sodišču, hranili v glavnem z ovsenimi kosmiči, riževim mlekom, bananami ter tu in tam kosom toasta z arašidovim maslom, je socialna služba nemudoma odvzela.

Policisti so dekličino 33-letno mamo in dve leti starejšega očeta, katerih imen avstralski mediji zaradi varovanja osebnih podatkov niso smeli razkriti, aretirali, na sodišču pa sta vse očitke priznala.

Sodnica Sarah Huggett ju je pred izrekom sodbe okarala, da sta ravnala skrajno neodgovorno, ko sta malčico hranila zgolj s to hrano, ki je neprimerna za dojenčka, saj ta potrebuje še kopico drugih hranil, ki jih iz izključno rastlinske prehrane ni mogoče dobiti. Ko so tožilci brali očitke, so se starši zlomili in zajokali. Sodnica je paru prizanesla z zaporno kaznijo in mu dosodila zgolj 300 ur družbenokoristnega dela.


Deklico so jima odvzeli že marca lani, in odkar je v reji, je izjemno napredovala. Pridobila je 12 kilogramov, naučila se je plaziti, tudi stoji in hodi ter govori okrog 20 besed, a njena krušna mama pravi, da bo posledice zanemarjanja v prvih mesecih najverjetneje čutila vse življenje: »Ni se pravilno razvila, in čeprav zdaj normalno pridobiva težo, so hude motnje v rasti ostale in hitro se pretirano zredi, kar jo ovira pri gibanju. Upamo, da bo sčasoma začela normalno rasti.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije