POTRDILI NOVEGA AMERIŠKEGA PREDSEDNIKA

Oglasil se je Donald Trump: To je konec (FOTO in VIDEO)

Po nasilnem vdoru Trumpovih privržencev so potrdil zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah.
Fotografija: Joe Biden je novi ameriški predsednik. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters
Odpri galerijo
Joe Biden je novi ameriški predsednik. FOTO: Kevin Lamarque, Reuters

Ameriški kongres je danes v nadaljevanju zasedanja (trajalo je vso noč), ki je bilo v sredo za nekaj časa prekinjeno zaradi vdora privržencev predsednika Donalda Trumpa v Kapitol, potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev.

Biden bo prisegel 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA

Volilne izide predsedniških volitev 3. novembra lani so sredi decembra že potrdili elektorji. Biden je osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa 232.

V skladu z ameriško ustavo sta se morala nato na skupnem zasedanju sestati oba domova kongresa, ki sta še enkrat preštela elektorske glasove. Izide je razglasil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je predsedoval zasedanju.

Nekaj republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer vložilo ugovora na izide v Pensilvaniji in Arizoni, a sta ju oba domova zavrnila.


Aretirali so 50 ljudi in jim zaplenili orožje


Šef policije Washingtona Robert Contee je sporočil, da so v nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa na poslopje ameriškega kongresa v sredo umrle štiri osebe. Najprej se je poročalo le o ženski, ki je umrla zaradi strela iz policijske pištole.

Omenjena ženska, katere identitete še niso objavili, je umrla, ko je množica skušala vdreti skozi zabarikadirana vrata kongresne dvorane, pred katerimi so bili kongresni policisti, ki so odprli ogenj. Žensko so odpeljali v bolnišnico, kjer je umrla. Contee je dodal, da so umrle še tri osebe, vendar ni podrobneje razložil okoliščin.

V prerivanju je bilo ranjenih najmanj 14 policistov, od tega dva huje. Enega so protestniki potegnili v množico in ga napadli, drugi pa je utrpel hujše poškodbe obraza, ko ga je zadel izstrelek. 

 


Svet se zgraža nad Trumpovimi privrženci, oglasil se je tudi JanšaOdkrili tudi orožje in bombe

Policija je aretirala skupaj najmanj 50 ljudi, zaplenila nekaj kosov orožja in odkrila tudi dve bombi. Ena je bila nastavljena pred sedež demokratske stranke v Washingtonu, druga pred sedež republikanske stranke. Na območju kongresa so v vozilu odkrili tudi puško in molotovko.

Trumpovi privrženci so zavzeli kongres v času zasedanja za potrditev zmage Josepha Bidna na volitvah 3. novembra. Nad kongres jih je poslal Trump s pozivom, naj gredo in odstranijo šibke kongresnike. Trump ne priznava poraza na volitvah in trdi, da je šlo za prevaro, o čemer je prepričal tudi svoje podpornike.

Razdejanje v kongresni palači. FOTO: Jasper Colt, Reuters
Razdejanje v kongresni palači. FOTO: Jasper Colt, Reuters


Na Twitterju je medtem zaokrožil tudi posnetek, ki naj bi dokazoval, da je policija Trumpovim podpornikom sama odprla vrata v kongres.

Senat nadaljeval z razpravo

Ameriški senat je v sredo zvečer po odstranitvi podpornikov Trumpa, ki so nasilno vdrli v kongresno palačo, nadaljeval razpravo pred potrditvijo izida predsedniških volitev 3. novembra. Senatorji so najprej z 93 glasovi proti šestim zavrnili ugovor na izid volitev v Arizoni.

Proces se nadaljuje najprej v senatu z razpravo o ugovoru na izid v Pensilvaniji, možni pa so še ugovori na izide v drugih državah. Pred nasiljem je ugovore napovedalo 12 senatorjev, pri Arizoni jih je potem ostalo le šest.

Predstavniški dom lahko glasuje o ugovorih svojih republikancev šele, ko senat konča delo, kar pomeni, da se bo zasedanje nadaljevalo še več ur.

Podporniki so okupirali kongresno palačo. FOTO: Thomas P. Costello, Reuters
Podporniki so okupirali kongresno palačo. FOTO: Thomas P. Costello, Reuters


Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas